Vesterinen poliisin syynissä ehkä loppuvuodesta — Eksoten tarkastuslautakunnan tekemässä tutkintapyynnössä on 38 sivua sekä vajaat 10 liitettä

Rikoskomisario Petri Korpisammal: Pöydälläni on useita vastaavanlaajuisia tutkintapyyntöjä eri elämänalueilta.

Minna Mänttäri

Marja-Liisa Vesterisen toiminnasta tehty tutkintapyyntö on nyt poliisin pöydällä. Arkistokuva Eksoten valtuuston kokouksesta.
Marja-Liisa Vesterisen toiminnasta tehty tutkintapyyntö on nyt poliisin pöydällä. Arkistokuva Eksoten valtuuston kokouksesta.

Poliisi tutustuu Eksoten hallituksen puheenjohtajasta Marja-Liisa Vesterisestä (sd.) jätettyyn tutkintapyyntöön ehkä vielä loppuvuoden aikana.

— Perehdyn materiaaliin jossain vaiheessa, mahdollisesti eletään loppuvuotta. Pöydälläni on useita vastaavanlaajuisia tutkintapyyntöjä eri elämänalueilta, kertoo rikoskomisario Petri Korpisammal Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta.

Perehdyn materiaaliin jossain vaiheessa, mahdollisesti eletään loppuvuotta. — Petri Korpisammal

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) tarkastuslautakunnan jättämä tutkintapyyntö saapui poliisin järjestelmään maanantaina. Korpisammal sai materiaalin pöydälleen tiistaina.

Tutkintapyynnössä on 38 sivua ja alle kymmenen liitettä.

Korpisammal selvittää, että asiakirja ei ole julkinen ennen kuin asiassa tehdään ratkaisu, esimerkiksi nostetaan syyte tai jätetään silleen.

— Senkin jälkeen osa asiakirjasta voi olla julkisuuslain mukaan salassa pidettävä.

Epäily virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta

Tarkastuslautakunta päätti tutkintapyynnöstä viime viikon keskiviikkona yksimielisesti. Tarkastuslautakunta päätti pyytää poliisia tutkimaan, onko Vesterinen puheenjohtajan toimessaan syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön tai virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Hänen epäillään muun muassa puuttuneen operatiiviseen toimintaan esimerkiksi järjestämällä tutuilleen lääkäriaikoja Eksoten toimipisteisiin, vaikuttamalla tai pyrkimällä vaikuttamaan rekrytointeihin sekä hyödyntäneen asemaansa toimeensa liittymättömissä asioissa ja toimineen epäasiallisesti erilaisissa yhteyksissä.

Eksoten hallitus käsittelee tänään keskiviikkona tilapäisen valiokunnan asettamista selvittämään, nauttiiko Vesterinen Eksoten valtuuston luottamusta. Valiokunnan asettamista vaatineen valtuustoaloitteen oli allekirjoittanut 16 valtuutettua.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Laura Kaijanen (kesk.) on kertonut, että lautakunta oli käsitellyt kymmenkuntaa tapausta Vesteriseen liittyen kuluvan vuoden aikana.