Keskiviikolle ennakoitu suuri ohijuoksutus jää näkemättä — Koskessa kuohuu seuraavan kerran Imatra-päivänä

Hannu Ojala

Patoluukut aukeavat koskiuomassa seuraavan kerran Imatra-päivänä elokuussa.
Patoluukut aukeavat koskiuomassa seuraavan kerran Imatra-päivänä elokuussa.

Keskiviikoksi 20. kesäkuuta ennakoitu suuri ohijuoksutus jää näkemättä. Imatran koskiuoman patoluukut ovat kiinni, ja seuraavan kerran ne avataan viralliseen koskinäytökseen Imatra-päivänä.

— Tainionkoskella kyllä lorisee, mutta ei Imatrankoskella, Fortumin paikallinen edustaja Erkki Luukkonen kertoo muuttuneesta tilanteesta.

Vuosikeskiarvojen mukaan laskettu ennuste Samaan vedenpinnan noususta ei toteutunut, kun keväästä ja alkukesästä tuli keskiarvoa lämpimämpi ja sateettomampi.

Juoksutusta pudotettiin Luukkosen mukaan jo kaksi viikkoa sitten maanantaina 850 kuutioon sekunnissa, ja muutama päivä sen jälkeen edelleen pienemmäksi.

Tarve ohijuoksutukseen syntyy, kun juoksutus on suurempi kuin 900 kuutiota sekunnissa.

Viimeisten viikkojen aikana ohijuoksutusta on Luukkosen mukaan tehty lähinnä siitä syystä, että voimalaitoksen ajamiseen saadaan vuorokautista ja viikkokohtaista pelivaraa.

— Viime viikonloppuna venäläiset ilmoittivat, että he tarvitsevat pienemmän juoksutuksen. Siinä vaiheessa palattiin normaaliin kesäajan juoksutukseen. Vettä menee enemmän päivällä ja vähemmän yöllä, Luukkonen selventää.

Juoksutuksen pienentäminen on tarkoittanut myös sitä, että patoremontin takia koskiuomaan rakennetun työpadon purkaminen on aloitettu.

Imatralla ohijuoksutukset ovat ohi, mutta Tainionkoskella ne jatkuvat korjaustöiden takia.

— Siellä on yksi kone remontissa. Periaate on se, että jos tehdään koneen ulkopuolella tehdään jotakin, silloin seisahtuu useampi kone. Siellä on nyt menossa tällainen isompi remontti.