Joulupukista aiotaan matkailuvalttia kesäiselle Saimaalle — Matkailujohtaja: Kuvailin kiinalaisille, että kesäpukilla olisi yllään ainakin punaiset shortsit

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei aikoo hankkia joulupukin kesäksi Saimaalle. Kun joulupukki lopulta löytyy, hän on myös Etelä-Karjalan käytettävissä mahdollisuuksien mukaan.

Ismo Pekkarinen/AOP

Kuvituskuva. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei hakee nyt kesäjoulupukkia Saimaan rannalle viihdyttämään.
Kuvituskuva. Mikkelin kehitysyhtiö Miksei hakee nyt kesäjoulupukkia Saimaan rannalle viihdyttämään.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy hakee parhaillaan joulupukkia kesäksi Saimaalle.
Matkailujohtaja Maisa Häkkinen kertoo, että idea alkoi pikkuhiljaa kypsyä joulukuussa 2013, kun Ilta-Sanomat uutisoi Maanmittauslaitoksen kartoista paljastuneesta jouluskandaalista. 

Karttojen mukaan Suomesta löytyy kaksi Korvatunturi-nimistä "kohoumaa". Tunnetumpi niistä sijaitsee Suomen ja Venäjän rajalla Itä-Lapissa. Toinen Korvatunturi on ”kohouma” Mikkelissä.

Länsi-Savo etsi jo vuonna 2006 Korvatunturia Vuolingolta, mutta tutkivan journalismin partio ei oikein onnistunut hahmottamaan kohoumaa. Heidän mielestään se ei ollut juurikaan verrattavissa pohjoisen Suomen tunturiin.

Asiantuntijat kuvaavat Korvatunturia Verijärvestä kohoavaksi jyrkäksi kallioseinämäksi. Ilta-Sanomien kuvailun mukaan nyppylä nousee Verijärven Pitkälahdesta noin seitsemän kilometriä Mikkelin keskustasta länsiluoteeseen.

"Kun kerroin joulupukin kesämökistä, kiinalaisten silmät syttyivät"

Häkkisen takaraivossa oli alkanut raksuttaa. Mitä joulupukki oikein touhuaa kesällä?

— Tarinassa on selvä aukko. Kun maailmalla liikkuu myyntitapahtumissa, huomaa, että joulupukki kiinnostaa kovasti. Kerran kiinalaisten kanssa keskustelussa yritin kertoa Järvi-Suomesta. He tunsivat vain Lapin, Helsingin, joulupukin ja revontulet.
Häkkinen keksi kertoa kiinalaisille sadun.

— On luontevaa, joulupukki viettää kesät Mikkelissä, niin kuin moni muukin suomalainen. Meillä on nämä upeat järvet — totta kai joulupukkikin mökkeilee järven rannalla!

— Kun kerroin joulupukin kesämökistä, kiinalaisten silmät syttyivät. He kysyivät muun muassa, miten joulupukki pukeutuu kesällä. Kuvailin, että joulupukilla olisi yllään ainakin punaiset shortsit.

Joulupukki onkin jo vuosia viettänyt kesänsä Kenkäveron puutarhan saunaan rakennetussa Piilopirtissä.

Vasta yksi hakemus joulupukin hommaan

Nyt matkailuväki on myös päättänyt hankkia joulupukin, joka voi ihastuttaa kansalaisia Saimaan kesätilaisuuksissa.

Miksei on kilpailuttanut joulupukin ja pyytää tarjouksia maanantaihin 12.3. kello 12.00 mennessä. Kyseessä on keikkaluontoinen virka.

Yhtiö edellyttää joulupukilta sitä, että hän täyttää Joulupukkisäätiön viralliset kriteerit joulupukin hahmon esittäjästä. Visit Finland ja Joulupukkisäätiö ovat brändänneet joulupukin: hänen ulkoiselle olemukselleen on olemassa tarkat kriteerit. 

Häkkinen uskoo, että sopiva kesäjoulupukki Saimaalle löydetään.

— Hakemuksia on toistaiseksi tullut vasta yksi, mutta vielä on aikaa maanantaihin, Häkkinen sanoo luottavaisena.

— Joulupukki tekee Saimaalla samoja juttuja kuin kaikki muutkin. Hän käy kalassa, soutelemassa ja paistaa muikkuja. Vain mielikuvitus on rajana.

Häkkinen kaavailee kuvaavansa kesäjoulupukista videoita.

— Siten voimme käyttää joulupukkia Mikkelin ja Saimaan markkinoinnissa kansainvälisesti. Panostamme Kiinan ja Aasian markkinoille.

Saimaan alueesta tunnettu matkailubrändi

Etelä-Savon ja Varkauden hankkeessa ”Visit Saimaa Lakeland Finland 2017—2019” on mukana noin 60 yritystä ja yhdeksän kuntaa.

Etelä-Karjalassa puolestaan pyörii kansainvälisen kehittämishanke ”Lake Saimaa Purest Finland”. Gosaimaa Oy:n tehtävänä on johtaa Etelä-Karjalan alueen matkailun yhteismarkkinointia. Yhtiön omistavat alueen matkailualan yritykset, kaupungit ja kunnat.

Lappeenrannan, Imatran, Mikkelin ja Savonlinnan kaupungit, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntaliitot sekä niissä toimivat matkailumarkkinointiyhtiöt solmivat vuoden 2016 lopulla Saimaa-sopimuksen Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon matkailutoimijoiden välisestä markkinointiyhteistyöstä.

Matkailumarkkinoinnin uusi yhteinen kattobrändi Lake Saimaa Purest Finland tähtää erityisesti kansainvälisille markkinoille. Tarkoitus on rakentaa Saimaan alueesta tunnettu matkailubrändi Helsingin ja Lapin rinnalle.

Vaikka maakuntien hankkeet tekevät yhteistyötä, kummallakin on oma budjettinsa. Matkailun kehittämiseen on haettu rahoitusta Euroopan unionista.

Miksei on toteuttanut joulupukin kilpailutuksen niin, että kun joulupukki lopulta löytyy, hän on myös Etelä-Karjalan käytettävissä mahdollisuuksien mukaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.