Ammattikoulutuksen yhtiöittämistä selvitetään Etelä-Karjalassa — Kunnat puntaroivat nyt jatkaako ammattiopisto Sampo kuntien omistuspohjalla

Kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja Heikki Luukkanen (sd.) pitää mahdollista yhtiöittämistä suuren luokan muutoksena.

Jarmo Hämäläinen

Ensimmäisen vuoden autonasentajaoppilas Otso Takala sääti käsijarrua Saimaan ammattiopiston koulutustiloissa Imatralla keskiviikkona.
Ensimmäisen vuoden autonasentajaoppilas Otso Takala sääti käsijarrua Saimaan ammattiopiston koulutustiloissa Imatralla keskiviikkona.

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen yhtiöittämistä selvitetään Etelä-Karjalassa. Koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Jouni Kemppi (kesk.) toi joulukuussa kokoukseen esityksen koulutuskuntayhtymän yhtiöittämisen selvittämisestä.

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymässä ammattilista koulutusta tarjoaa Saimaan ammattiopisto Sampo.

Tärkeintähän on, mitä tulee tuutista ulos eli mitä koulutuksessa opitaan.Anna Helminen

Koulutuskuntayhtymän hallitus lähetti esityksen yhtiöittämisen selvittämisestä Etelä-Karjalan kuntiin jatkokäsittelyyn.

Ison luokan muutos

Hallituksen kokouksessa mukana ollut kuntayhtymän valtuuston imatralainen puheenjohtaja Heikki Luukkanen (sd.)kuvailee esitystä yllättäväksi. Jos yhtiöittäminen toteutuisi, kyseessä olisi suuren luokan muutos.

— Nyt kyseessä on kuntien omistama oppilaitos, jonka hallinnossa ovat mukana kuntien edustajat. Yhtiöittäminen toisi voittoa tavoittelevan yhtiön opetusta järjestämään, Luukkanen muistuttaa.

Lopullinen ratkaisu yhtiöittämisselvityksen toteuttamisesta tehdään Etelä-Karjalan kunnissa.

Koulutuskuntayhtymän valtuustossakaan yhtiöittämisen selvittämistä ei ole vielä käsitelty.

— Kun kuntayhtymän hallitus päätti lähettää esityksen yhtiöittämisen selvittämisestä kuntiin, se oli jo yhdenlainen kannanotto asiaan, Luukkanen sanoo.

Helminen kannattaa asian selvittämistä

Imatran kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anna Helmisen (kok.) mukaan asia on jo ollut esillä kaupunginhallituksessa tiedonantona, mutta ei päätöspykälänä.

— Suhtaudun asian selvittämiseen periaatteessa positiivisesti, mutta mitään tarkempia esityksiä ei ole ollut esillä. Mihinkään ei ole sitouduttu.

Toisen asteen ammattikoulutuksen järjestämisessä mallien selvittämisessä on kys sekä rahasta että toiminnan tehokkuudesta.

— Tärkeintähän on, mitä tulee tuutista ulos eli mitä koulutuksessa opitaan.

Koulutuksen järjestämismuoto ei Helmisen mielestä ole itseisarvo.

— Kannattaa varmasti selvittää, mikä on kustannustehokkain malli, Helminen sanoo.

Mikkelissä käytössä osakeyhtiömalli

Koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Jouni Kempin mukaan yhtiöittämisen selvittämistä puhuttiin syksyllä omistajaseminaarissa.

— Otin asian puheeksi, koska oli taas tullut yhteenottoja. Suurimmat omistajat Lappeenranta ja Imatra antoivat ymmärtää, että asiaa voi viedä eteenpäin. Nyt se on sitten kuntien päätettävissä, tehdäänkö selvitys vai jatketaanko nykyisellä mallilla, Kemppi sanoo.

Lähin oskeyhtiöpohjainen koulutusmalli ammattikoulutuksessa toisella asteella löytyy Mikkelistä.

Etelä-Karjalan sosialidemokraattinen aluekokous on esittänyt huolestuneen kannanoton koulutuskuntayhtymän yhtiöittämisselvityksestä.

Kannanoton mukaan tavoitteena tulee olla tasa-arvoinen ja vetovoimainen toisen asteen koulutus Etelä-Karjalassa, jolla turvataan osaaminen maakunnassa, eikä tätä tehtävää saa uhata yhtiöittämällä koulutuskuntayhtymä.