Poliisi iski lappeenrantalaismiehen kotiin pitkäperjantain aamuna ja löysi 15 000 euron arvosta työkoneita — "Aika onnistuneeksi teoksi tätä voisi luonnehtia"

Katja Juurikko

Poliisi iski lappeenrantalaismiehen kotiin pitkäperjantain aamuna ja löysi 15 000 euron arvosta työkoneita — "Aika onnistuneeksi teoksi tätä voisi luonnehtia"

Poliisi on ottanut kiinni Lappeenranna alueella lukuisia omaisuusrikoksia tehtailleen miehen. Mies otettiin kiinni pitkänperjantain aamuna Lappeenrannassa.

Kotietsinnässä miehen kotoa löydettiin yli 60 erilaista sähkötyökalua tai niihin liittyvää osaa, joiden poliisi epäilee olevan peräisin eri rakennustyömailta. Poliisi arvioi vastaavien uusien työkalujen arvoksi yli 15 000 euroa.

Poliisi epäilee takavarikoidun omaisuuden tulleen varastetuksi rakennustyömailta talven 2018–2019 aikana. Rikoskomisario Ville Lahti Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että mies on tällä hetkellä pystytty yhdistämään noin 20:een alueella tehtyyn rikokseen.

Kotietsintä tehtiin, kun tiedot oli saatu nivottua yhteen.

— Saimme tiedot kasattua niin, että teimme kotietsinnän, ja kiinniotto saatiin onnistuneesti hoidettua.

Rikoksista epäilty lappeenrantalaismies vangittiin pääsiäisenä. Tutkinnassa rikosnimikkeinä ovat törkeät varkaudet, varkaudet ja kätkemisrikokset.

Mies on poliisille entuudestaan tuttu.

— Voisi sanoa, että hän on ollut poliisin kanssa tekemisissä vähän kaikenlaisissa merkeissä.

Lahti ei tutkinnan tässä vaiheessa ota kantaa siihen, onko tapauksissa muita epäiltyjä.

Murtojen määrä moninkertaistui viime vuonna

Poliisin tilaston mukaan Lappeenrannan alueella ilmoitettiin viime vuoden aikana ainakin 50 varkautta tai törkeää varkautta, joissa oli luvatta tunkeuduttu rakennustyömaille tai työmaakontteihin. Määrä on moninkertainen aiempiin vuosiin verrattuna.

Poliisin arvion mukaan rakennustyömaihin kohdistuvien rikosten määrään on voinut vaikuttaa se, että Lappeenrannan keskustan tuntumassa on ollut useita isoja ja näkyviä rakennushankkeita vireillä.

Poliisi on ollut yhteydessä suureen osaan rikosilmoituksia jo aikaisemmin tehneistä rakennusalan yrityksistä omaisuuden palauttamiseksi ja vahingonkorvausvaatimusten täsmentämiseksi. Yhteydenottoja jatketaan ensi viikon aikana.

Lahti pitää mahdollisena, että yhteydenotot poikivat uutta tietoa rikosten selvittämiseksi.

— Sieltä voi tulla ratkaisevia tietoja, jotka auttavat selvittämään rikoksia. Kaikkia murtoja ei ole saatu selvitettyä. Moni tapauksista jää pimeäksi tämänkin jälkeen.

Työmailta varastetut työkalut ovat Lahden mukaan olleet sellaisia, joita on helppo kantaa mukana pois paikalta.

— Yleensä ne ovat käsikäyttöisiä, akkuporakoneet ja rälläkät akkuineen ovat sellaisia.

Lahti pitää rikossarjaa tekojen määrältä ja kestolta poikkeuksellisena.

— Aika harvinaista tämä on. Etenkin se, että rikoskierrettä pystyy jatkamaan näin pitkään ennen kuin poliisi puuttuu asiaan. Aika onnistuneeksi teoksi tätä voisi luonnehtia.

Poliisi pyrkii saamaan tapauksen tutkinnan valmiiksi toukokuun lopulla. Syyteharkintaan tapaus on tarkoitus saada ennen juhannusta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset