Kesä on kyläkaupalle kulta-aikaa — Uukuniemellä ostokset käy vaikka maitokärrillä venesatamaan

Uukuniemen Pitäjän kyläkauppiaat valmistautuvat ensimmäiseen kesäsesonkiin.

Katri Levänen

Kauppias Mirva Venäläinen ahkeroi Uukuniemen kyläkaupassa pitkää päivää: — En silti kadu hetkeäkään. Ideoita toimintaan on vaikka millä mitalla.
Kauppias Mirva Venäläinen ahkeroi Uukuniemen kyläkaupassa pitkää päivää: — En silti kadu hetkeäkään. Ideoita toimintaan on vaikka millä mitalla.

Alku oli vaikea. Mirva Venäläinen ja Kare Palmu aloittivat Uukuniemen kyläkauppiaina viime syksynä, juuri ennen vuoden hiljaisinta aikaa.

Ensimmäiset kuukaudet yrittäjinä olivat haasteellisia, mutta nyt katse on suunnattu alkavaan kesään.

— Paljon on opittu ja vastoinkäymisiä ollut. Päivääkään en silti vaihtaisi pois, sanoo Venäläinen.

— Erityisesti yllätti se, miten paljon kaikki laitteet voivat hajoilla kriittisimmällä hetkellä.

Kesäasukkaita on jo saapunut vilkastuttamaan kyliä, mutta mitään yleisöryntäystä ei Venäläisen mukaan ole ollut nähtävissä.

— Nythän on kuitenkin vasta toukokuu, joka ainakin oman mittapuuni mukaan on vielä kevättä. Lomalaiset saapuvat myöhemmin.

Kaupalla pitää kiirettä niin, että hääsuunnittelu jää vähiin

Pari vuotta sitten Mikkelistä Uukuniemelle muuttanut Venäläinen on aiemmin työskennellyt hoitoalalla. Myös Venäläisen Iiris-tytär työskentelee kyläkaupalla, joten kyseessä on todellinen perheyritys.

— Vaikka päivät venyvätkin usein jopa 16-tuntisiksi ja kotona käydään vain kääntymässä, en ole katunut hetkeäkään.

Asiakkaat ovat tämän työn suola ja sokeri. — Mirva Venäläinen

Seuraavaksi kaupalle on suunnitteilla oma paistopiste, jossa on tarkoitus valmistaa leipää, pullaa ja muita leivonnaisia. Kylmävitriinikin on tulossa, johon tulee myyntiin täytettyjä leipiä, juustokakkuja ja muita herkkuja kahvilatyyliin. kahvitarjottviakin luvataan tehdä tilauksesta.

Mökkiläisten kauppareissuja helpottamaan on hankittu pari maitokärryä, joiden avulla ostosten kuljettaminen läheisen venesataman rantaan sujuu joutuisammin. Ideoita kauppiattarella tuntuu riittävän.

Heinäkuussa kaupanpidon ohella työllistävät myös hääkiireet, kun Palmun ja Venäläisen häitä tanssitaan Juholan Biisoniareenalla.

— Paljon ei ole ehtinyt laittaa tikkua ristiin hääsuunnittelujen osalta, mutta kyllä minä meinasin häidenalusviikoksi täältä tiskin takaa irtautua, tuleva morsian nauraa.

Kesäkausi ryminällä käyntiin

Lauantaina kyläkaupalla vietetään kesäsesongin avajaisia markkinatunnelmissa ja pihapiiri täyttyy myyntikojuista, joita on jo tiedossa runsaasti.

Paikalla ovat muun muassa Toimentupa, Kästyö-Anne, Liekkilohi, Tupperware-edustaja, kesäkukkamyyjä ja useita käsityömyyjiä. Uukuniemen Martat paistavat muurinpohjalettuja ja kahvitarjoilu pyörii koko päivän ajan.

Lisäksi on arvonta, jossa palkintona on kaksi 50 euron lahjakorttia kyläkaupalle. Myös kukkakauppiaalla on oma arvontansa. Lapsille löytyy omaa ohjelmaa kuten pihapelejä, ja katuliiduilla voi taiteilla vaikka koko kaupan ympäristön.

 

Uukuniemen Pitäjän kyläkaupan markkinat lauantaina 26.5. klo. 9—16

Luetuimmat