Jonni Myyrä saa seuraa näyttämölle — Antti Matikka on seuraava savitaipalelainen lavalla

Ismo Tuhkalainen

Välijoen nuorisoseuran näytelmän Ristniemen Antti aikajänne ulottuu talvisodasta 1980-luvun alkuun, mutta kerronta ei ohjaaja Ismo Tuhkalaisen mukaan lineaarista. Kuvassa nimihahmoa esittävä Timo Mikkola (vas.), Tomi Tauti ja Jaana Jurvanen.
Välijoen nuorisoseuran näytelmän Ristniemen Antti aikajänne ulottuu talvisodasta 1980-luvun alkuun, mutta kerronta ei ohjaaja Ismo Tuhkalaisen mukaan lineaarista. Kuvassa nimihahmoa esittävä Timo Mikkola (vas.), Tomi Tauti ja Jaana Jurvanen.

Antelias nuuka. Hevosmies, jolta upposi ratsuja jäihin. Vanha poika, jonka luona kävi morsiankokelaita ja joita topakka taloudenhoitaja ajoi pois. Tällaisista ristiriitaisuuksista syntyy huumori Välijoen nuorisoseuran näytelmässä Ristniemen Antti.

— Tarina on vahvasti dokumentaarinen, mutta siihen sisältyy myös farssia ja tragikomediaa, koska se kerrotaan kesäteatterissa. Harrastaja uskaltaa sekoittaa surutta, näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Ismo Tuhkalainen perustelee valintojaan.

Nuukuus esimerkiksi oli omalaatuista. Se näkyi Tuhkalaisen mukaan Antin vaatteissa ja kotitalon vähittäisessä rapistumisessa. Vippaajat sen sijaan saivat yleensä pyytämänsä.

— Antti ei tarinoiden perusteella ollut kovin tarkka takaisinmaksusta.

Näytelmä lähtee vankalta faktapohjalta, mutta harrastajataiteilija käyttää silti mielikuvituksen sormivärejä, kun maalaa muun muassa historian aikajanaa sille.

— Oikeita ihmisiä on mukana paljon, mutta fiktio tuo tarinaan sen ansaitsemaa rikkautta.

Lehtisensaari kartalle

Ristniemen Antti oli Kuolimon Lehtisensaaressa elänyt Antti Matikka (1892—1985). Tavallinen ison talon poika, jolta jäi omaisuutta säätiöitäväksi ja jonka testamentti osoitti varat valtion sijasta savitaipalelaisille. Kanssaihmisten arvostama hahmo.

— Näytelmää ideoitaessa kuului kummastelua, että riittääkö sellaiseen aineksia, Tuhkalainen ihmettelee.

Hänen mukaansa Antista tehty kirja ja paikallistarinoiden eläminen ovat vastauksia kummasteluun. Niiden uudelle versioinnille on silti tarvetta.

— Tietoisuus Antti Matikasta on häviämässä pikkuhiljaa, eikä Lehtisensaari ole enää niin käyty paikka.

Tuhkalainen itse kertoo melovansa säännöllisesti neljän kilometrin matkan Savitaipaleen kirkolta metsäiselle, virkistyskäytössä olevalle saarelle.

Paikallisilla tarinoilla on lisäksi jatkuva tilaus. Tuhkalainen sanoo varmistuneensa asiasta Lappeenrannan kaupunginteatterin Jonni Myyrä -esityksessä.

— Antti ei osallistunut politiikkaan eikä ollut näkyvä hahmo, mutta vahva persoona hän on ollut.

Timi Mikkola nimiroolissa

Välijoen nuorisoseuran ensembleen kuuluu nykyisin runsaat kymmenen näyttelijää. Ristniemen Antissa nimihahmoa esittää Timo Mikkola. Näytelmän tarinankerronnan tarpeisiin on sävelletty myös musiikkia, jonka ohjauksesta vastaa Eija Vakkila.

— Muutaman biisin ohella siirtymissä on instrumentaalisia välikkeitä. Instrumentteja ovat haitari ja kosketinsoitin, ja niitä soittavat Emma ja Ville Vanhala.

Ristniemen Antin ensi-ilta Hakamäellä 18.7. kello 19. 10 esitystä, joista viimeinen 30.7. kello 14.

Antti Matikka

23.9.1892—11.5.1985.

Nimeä kantava säätiön toiminta alkoi 31.7.1987.

Lehtisensaaressa sijaitsevan Ristniemen tilan virallinen nimi oli aluksi Laamo ja muuttui nykyiseksi vuonna 1897. Matikan suku muutti tilalle vuonna 1843.

Hevos- ja maanviljelystöiden ohessa Antti Matikka harrasti laulamista muun muassa Lehtisensaaren laulukuorossa.

Lähde: www.anttimatikansaatio.com

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.