Teatteriarvio: Haluatko mökkiläiseksi imaisee vauhdikkaaseen loma-arkeen, jossa vilahtaa mökkielämän jokainen stereotypia huussin tyhjentämisestä hulluun naapuriin

Imatran Kruununpuiston kesäteatteri luottaa jo kolmatta kesää kymmenien henkilöhahmojen lavalle vyöryttämiseen. Räiskyvien tyyppien ristitulessa sinnittelevät tavikset Eija ja Pertti.

Teatteri Imatra

Komedian riemukkaimpia hetkiä ovat yhteentörmäykset mökkinaapureiden kanssa. Kuvassa Harri Nousiainen Perttinä, Pia Lunkka Eijana, ja Pirja Arponen naapuri Viirilänä.
Komedian riemukkaimpia hetkiä ovat yhteentörmäykset mökkinaapureiden kanssa. Kuvassa Harri Nousiainen Perttinä, Pia Lunkka Eijana, ja Pirja Arponen naapuri Viirilänä.

Kruununpuiston kesäteatterin musiikkikomedian alkuasetelma on herkullinen. Tavallinen suomalainen pariskunta voittaa Haluatko mökkiläiseksi –visailun pääpalkintona suomalaisen kesämökin Saimaalta. Mökin avaimet ovat Eijan ja Pertin lopullisesti, mikäli he suoriutuvat kesän aikana tuotantoyhtiön heille asettamista tehtävistä.

Mökillä korjataan laituri, siivotaan huussi ja ruopataan ranta.

Toimittaja Roope Lipastin käsikirjoittaman näytelmän kantaesitys oli viime kesänä Turun Linnateatterin pihalla. Esitys on tuotu eteläkarjalaiseen miljööseen, ja dialogissa vilahtaa niin Varpasaari kuin ruokolahtelaiset hyttyset. Valtakunnan, —ja myös paikallisen poliittisen pelikentän muutokset, ovat aiheuttaneet käsikirjoitukseen viime hetken viilauksia, jotka saavat yleisön hykertelemään.

Keskiössä Eija ja Pertti

Eijan mökkikumppareissa pyörii Pia Lunkka. Kruununpuistossa on tilaa eläytyä, ja Lunkka hyödyntää koko kesäisen näyttämön voimakkaalla fyysisellä näyttelemisellä. Pertti ei jää vaimonsa varjoon. Jussi Puhakka on riemastuttava prototyyppi suomalaisesta opettajamiehestä, jonka tavallisuudesta revitään huumoria koko kaksituntisen ajan.

Teatteri Imatra, Teatteri Imatra

Ei kesäkomediaa ilman kepeää vihjailua ja kuumia kohtauksia. Pia Lunkan esittämää perus-Eijaa kiinnostaa lavalla pariin otteeseen pyörähtävä Harri Nousiaisen Putkimies.
Ei kesäkomediaa ilman kepeää vihjailua ja kuumia kohtauksia. Pia Lunkan esittämää perus-Eijaa kiinnostaa lavalla pariin otteeseen pyörähtävä Harri Nousiaisen Putkimies.

Näytelmän suola on tuiki tavallinen mökkielo, johon katsoja samaistuu. Mökillä korjataan laituri, siivotaan huussi ja ruopataan ranta. Rasittavat mökkinaapurit hämmentävät soppaa. Yhden kanssa on tiekiistaa, ja ympäristöluvat mietityttävät. Toisen kanssa käydään varustekilpailua grillistä ja juhlavieraiden tasosta.

Yleisö elää mukana savusaunan tuoksua myöten. Hyttyset kiusaavat niin näyttelijöitä, kuin yleisöäkin.

Ruotsalaisvitsit naurattaa aina

Musiikkikomedian äänimaailmaa tahdittavat tositeeveemäiset introt, sekä mökkielämään kuuluvat luonnon äänet. Näytelmän musiikkimaestro Lauri Kuosa ei jää seinäruusuksi.

Kesäkomedian musiikkigenre on juuri sitä, mitä yleisö osaa takuuvarmasti odottaa. Tutut 70-, ja 80-luvun kesähitit vauhdittavat menoa. Sata kesää, tuhat yötä, ja Kalajoen hiekat -klassikoita enemmän aplodeja kirvoittaa Antti Tuiskun twerkkailut, jonka vetäisee mökkipariskunnan saamaton teini Sasu. Sasun raitaverkkareissa notkuu ilmiömäinen Harri Nousiainen, joka nähdään yhteensä kymmenessä eri roolissa.

Teatteri Imatra, Teatteri Imatra

Harri Nousiaisen esittämä Ruoppaaja Hjördis ruoppaa rannat ja parisuhteen pohjamudat.
Harri Nousiaisen esittämä Ruoppaaja Hjördis ruoppaa rannat ja parisuhteen pohjamudat.

Nousiaisen rooleista nousevat Kruununpuiston penkkirivejä eniten hytkyttäneet stereotypiat. Ruotsalaisvitsailu puree, ja lavalla vilahtavista hahmoista ylivoimaisin on kaksikielinen Ruoppaaja Hjördis. Toinen ääripää, tosi-tv-juontaja Kaapo Linnainmaa on tärkeä kapula tarinan kulussa.

Kymmenen roolin näyttelijä on myös ilmeikäs Pirja Arponen. Parasta Arposta on hullun naapuri Viirilän edesottamukset mökkiläisten reviirillä. Sekä Nousiainen että Arponen taipuvat rooleissaan ilmiömäisesti ääripäästä toiseen.

Lavalla nähdään melkoista hahmojen pyöritystä. Kun yksi lähtee, toinen tulee. Hahmot vauhdittavat ja vievät juonta eteenpäin, mutta mielessä käy, tarvitaanko näitä kaikkia todella.

Haluatko mökkiläiseksi on kepeää kesäteatteria, joka imaisee mukaansa parituntisen ajaksi. Komedia päättää Kruununpuiston trilogian. Ehkä ensi kesänä katsojille onkin jo aika tarjota jotain muuta.

Haluatko mökkiläiseksi -musiikkikomedian esitykset jatkuvat Imatran Kruununpuiston kesäteatterissa 29. heinäkuuta asti.

Hyvää: Pia Lunkan ja Jussi Puhakan muodostama eijapertti -tiimi on kuin mistä tahansa imatralaiskodista.

Huonoa: Juonen eteneminen jää sketsien sekä vaihtuvien henkilöhahmojen varaan, ja komedian kokonaisuus on välillä hukassa.

Erityistä: Haluatko mökkiläiseksi päättää trilogian, jossa Kekkosen ja Linnan juhlien näyttelijätiimi palaa vielä kerran viihdyttämään katsojia.

Haluatko mökkiläiseksi

Käsikirjoitus: Roope Lipasti

Ohjaus: Timo Rissanen

Lavastus: Karmo Mende

Puvustus: Marja Liukkonen

Koreografia: Osku Heiskanen

Musiikkimaestro: Lauri Kuosa

Kampaus ja maskeeraus: Sonja Pöyhiä

Rooleissa: Pia Lunkka, Pirja Arponen, Harri Nousiainen ja Jussi Puhakka

Ensi-ilta Imatran Kruununpuiston kesäteatterissa 26. kesäkuuta.

Esityksen kesto on noin 2h 15min sisältäen väliajan.