Villisikalauma jolkotti Saimaan kanavan varrella — Kanta on kaakossa voimakkaassa kasvussa

Mika Laasonen

Mika Laasonen onnistui ottamaan kuvan villisikalaumasta, joka jolkotteli metsään Saimaan kanavan itärannalla Tuohilammella torstaiaamuna kello 4.30.
Mika Laasonen onnistui ottamaan kuvan villisikalaumasta, joka jolkotteli metsään Saimaan kanavan itärannalla Tuohilammella torstaiaamuna kello 4.30.

Villisikojen määrä on vahvassa kasvussa Kaakkois-Suomessa. Viime marraskuussa tehtyjen laskenta-arvioiden mukaan Kaakkois-Suomessa elää noin 700 villisikaa. Vuotta aiemmin määräksi arvioitiin 400.

— Onhan se melko vauhdikasta kasvua, kun viime vuonna villisikoja metsästettiin täällä kaakossa 250 kappaletta, sanoo Riistakeskuksen Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Erkki Kiukas.

Lappeenrannassa Mika Laasonen onnistui varhain torstaiaamuna nappaamaan laivan kannelta kuvan, kun arviolta 15—20 yksilön kokoinen villisikalauma jolkotteli Saimaan kanavan itärannalla Tuohilammen kohdalla.

Kuvassa metsään siirtymässä olevassa laumassa ei näy tämän kevään porsaita.

— Possut ovat tässä vaiheessa vielä raidallisia. Emakot ja possut ovat rauhoitettuja, mutta muutenhan villisikojen rauhoitusaika on poistettu sikaruton vuoksi, Kiukas muistuttaa.

Suomessa ei afrikkalaista sikaruttoa ole havaittu, mutta manner-Viro on sikaruttoaluetta.

— Suomalaisille metsästäjille on sanottu, että Viroon ei pitäisi mennä sikoja metsästämään, eikä tuoda sieltä mitään tuotteita. Rutto saattaa pesiä meetvursti-tyyppisissä tuotteissakin, Erkki Kiukas korostaa.

Viron saarilla sikaruttoa ei ole toistaiseksi havaittu.

Venäjän puolella villisikoja on arvioitu olevan Leningradin alueella noin 6 500. Niistä arviolta tuhat liikkuu Viipurin alueella.

Venäläiset viranomaiset ilmoittavat, että alueella ei ole sikaruttoa.

— Kaakkois-Suomessa villisikakeskittymiä on rajakunnissa. Kymenlaaksossakin villisikojen määrä on nousussa. Niitä on nyt Elimäellä, Pyhtäällä ja Iitissäkin, Erkki Kiukas kertoo.

Jarmo Hämäläinen

Jarmo Hämäläinen

Luetuimmat

Kommentoidut