Lauritsalan tulevan koulun 70 — 130 oppilaan soluissa löytyy myös rauhaa — ensi kesänä tontilla ehkä tehdään jo maansiirtotöitä

Uusi Lauritsalan 720 oppilaan koulu ottaa opiksi Pontuksen hyvistä kokemuksista. Akustiikkaan ja muunneltavuuteen satsataan erityisesti. Koulusta tulee myös Lauritsalan monitoimitalo. Työskentelisitkö sohvalla, tuolilla, säkkituolilla, seisomapöydän ääressä vai työskentelymatolla?

3. Uuden koulun paikka. 2. Väistötiloiksi tuotuja moduleita. 1. Nykyisiä koulurakennuksia, jotka aikanaan suojeltua musiikkiluokkaa lukuunottamatta puretaan.  
3. Uuden koulun paikka. 2. Väistötiloiksi tuotuja moduleita. 1. Nykyisiä koulurakennuksia, jotka aikanaan suojeltua musiikkiluokkaa lukuunottamatta puretaan.  

Lauritsalaan syksyksi 2021 valmistuvaan kouluun tulee kahdeksan 70 — 130 oppilaan monimuotoista työskentelyaluetta eli solua. Vanhan ajan luokkatiloille omine pulpetteineen on jätetty hyvästit jo valmistuneen Pontuksen koulun tapaan. Myös Joutsenon uusi koulu rakennetaan solumallilla.

— Työrauhan turvaamiseen ja meluun liittyen on tehty paljon työtä, kierretty maan uusimmat koulut. Haluan painottaa, että nämä asiat on huomioitu hyvin, sanoo projektijohtaja Jukka Mielikäinen Lappeenrannan toimitilayhtiöstä.

Työrauhan turvaamiseen ja meluun liittyen on tehty paljon työtä. — Jukka Mielikäinen

Saatujen kokemusten perusteella Lauritsalan koulun hankesuunnitelmassa muun muassa hyvä akustiikka ja tilojen muunneltavuus ovat korostuneet.

Rakennetaan ainakin osin puusta ja katolle tulee aurinkovoimala

Lauritsala jatko.jpg

720 oppilaalle ja 48 esikoululaiselle tarkoitettu Lauritsalan koulu tulee muutama vuosi sitten puretun Luukkaan koulun paikalle. Koulua voi käydä esikoulusta yhdeksänteen luokkaan. Työntekijöitä kouluun tulee 105.

Mielikäisen mukaan ensi kesänä tontilla ehkä jo tehdään maansiirtotöitä ja varsinainen rakentaminen alkaa syksyllä. Koulu rakennetaan ainakin osin puusta ja sen katolle tulee aurinkovoimala.

Rakentamisen aikana koulutyö jatkuu nykyisissä rakennuksissa sekä vuonna 2015 tuoduissa moduuleissa. Kun koulu valmistuu, muut rakennukset todennäköisesti puretaan lukuunottamatta 1930 luvulla valmistuneen rakennuksen musiikkiluokkaa, joka on suojeltu. Myös niin sanottu polkupyöräkatos on suojeltu ja se säilyy.

Suojeltavat rakennukset jäävät koulualueen eteläreunaan Hallituskadun varteen, jonne kaavaillaan asuntorakentamista.

Lauritsalalaiset saavat uuden kokoontumispaikan

Koulusta puhutaan myös Lauritsalan monitoimitalona. Se on keskeinen kokoontumispaikka.

Liikuntasalissa on 1 100 neliötä, ja tilan voi jakaa kolmeen osaan. Liikuntasali vastaa liikuntatilojen kovaan iltakysyntään.

Koulun piha ulkokuntosaleineen toimii myös lähiliikuntapaikkana.

Kouluun tulee myös nuorisotila ja mahdollisesti myöhemmin neuvolan vastaanotot.

Rakennus maksaa arvion mukaan 18,4 miljoonaa euroa ja kalustus sekä varustus 1,5 —  kaksi miljoonaa euroa.

Koulu toteutetaan näillä näkymin elinkaarimallilla.

Kai Skyttä, kai skyttä

Pontuksen koulun kokemuksista on otettu opiksi, kun Lauritsalan ja Joutsenon kouluja on suunniteltu. Arkistokuva  Pontuksen koulusta.
Pontuksen koulun kokemuksista on otettu opiksi, kun Lauritsalan ja Joutsenon kouluja on suunniteltu. Arkistokuva  Pontuksen koulusta.

Fakta: Sohvalla vai työskentelymatolla?

Oppilailla ja opettajilla ei välttämättä ole omaa pysyvää työpistettä. Työpiste voi olla vuoroin sohva, seisomapöytä, säkkituoli, työskentelymatto tai perinteinen pöytä ja tuoli.

Kalusteet ovat siirreltäviä, muunneltavia, jännittäviä ja monimuotoisia.

Kullekin luokalle on varattu noin sadan oppilaan soluun kotialue, jolla vietetään suurin osa päivästä.

Yhdessä solussa opiskelevat aina tietyt luokka-asteet esimerkiksi 3. — 4. luokat.

Solualue jakautuu pienempiin osiin väliverhojen, siirrettävien seinäkkeiden ja kiinteiden seinien avulla. Solualueella voi olla pieniä mökkejä ja muita hiljaisia tiloja, joissa voi keskittyä häiriöttä.

Solualueiden lisäksi on erikoisluokkia käsitöille, kotitaloudelle, kuvataiteelle, musiikille, fysiikalle, kemialle, biologialle ja maantieteelle.

Koulun sydämeksi sanotaan muunneltavaa kokoontumisaluetta, joka koostuu pääaulasta, ruokalasta, mediateekista, musiikkisalista ja liikuntasalista.

Erityisen tuen tarpeessa olevat lapset käyvät koulua muiden joukossa esiopetuksesta lähtien. Kaikki koulun oppilaaksiottoalueen erityislapset käyvät Lauritsalan koulua.

Opettajat tekevät tiimityötä, ja jokaisella solualueella on moniammatillinen tiimi.

Viidensistä luokista ylöspäin oppilailla on lukittava säilytyslokero.