Vasta sunnuntain ukonilma katkaisee helleputken hetkeksi — Etelä-Karjalassa on kuumempaa kuin Barcelonassa

Loppuviikon sateet laskevat lämpötiloja piirun verran, mutta paljon ei ilma viilene. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen tukalasta helteestä.

Jaakko Avikainen

Molskis ja polskis! Tällä viikolla Suomi paistattelee sellaisen helteen kourissa, että Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen tukalasta säästä. Arkistokuva.
Molskis ja polskis! Tällä viikolla Suomi paistattelee sellaisen helteen kourissa, että Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen tukalasta säästä. Arkistokuva.

Tukalan helteinen sää jatkuu koko alkuviikon ja lämpötilat jatkavat nousuaan viime viikonlopun lukemista.

Ilmatieteen laitoksen sunnuntaina tekemän ennusteen mukaan lähipäivien sää jatkuu kuumana koko maassa. 

Samalla Ilmatieteen laitos on antanut koko maahan varoituksen tukalasta helteestä. 

Tukalasta helteestä on kyse, kun päivän ylimmät lämpötilat ovat yli 27 astetta ja vuorokauden keskilämpötila yli 20 astetta.  

Tukalan helteen varoitus on suunnattu erityisesti riskiryhmille, kuten vanhuksille, lapsille, sydän- ja verisuonitauteja sairastaville ja heidän läheisilleen sekä ulkona työskenteleville henkilöille.

Etelä-Karjalassa on kuumempaa kuin Barcelonassa

Viikon kuumimmat päivät ajoittuivat koko Suomessa alkuviikkoon, jolloin päivälämpötilat ovat alimmillaankin 27 astetta ja korkeimmillaan jopa 32 astetta.

Tiistain ja keskiviikon lämpötilaennuste Lappeenrantaan ja Imatralle on 30 astetta. Etelä-Karjalassa on tällöin kuumempaa kuin Välimeren rannalla. Esimerkiksi Barcelonan lomakaupunkiin on ennustettu lämpötilaksi 27 astetta.

Sunnuntaiksi ennustetaan ukonilmaa

Viikon viilein päivä Etelä-Karjalassa on sunnuntai, jolloin päivälämpötilan ennustetaan olevan 24 astetta. Sunnuntain lämpötilaa alentavat sateet ja ukonilma.

Sunnuntain jälkeen lämpötilat lähtevät taas nousuun. Ensi viikon alkupuolella on jälleen hellettä, Ilmatieteen laitoksen ennusteiden mukaan maanantaina noin 25 astetta, tiistaina 27 astetta ja ensi viikon keskiviikkona 29 astetta. 

Myös yöt ovat  tällä viikolla erittäin lämpimiä. Yön alimmat lämpötilat ovat Suomessa koko viikon monin paikoin 20 astetta ja viileimmillään 15 astetta.