Sammosta tehtyyn kanteluun ei löytynyt tukea - raportin mukaan tutkintoja ei leimata ilman ammatillista osaamista

Vajaan kahden kuukauden aika suoritetuissa selvityksissä ei löytynyt epäselvyyksiä.

Saimaan ammattiopiston Imatran sähköalan koulutuksesta tehdyn kantelun väitteet eivät pidä sisäisen tarkistuksen tekemän selvityksen mukaan paikkaansa.
Saimaan ammattiopiston Imatran sähköalan koulutuksesta tehdyn kantelun väitteet eivät pidä sisäisen tarkistuksen tekemän selvityksen mukaan paikkaansa.

Saimaan ammattiopisto Sammossa ei saa tutkintoa ilman ammatillista osaamista. Asia selvisi kuntayhtymän ja tilintarkastusyhteistö BDO Audiatorin yhteistyössä tekemässä sisäisestä tarkistuksesta, josta julkaistiin raportti tänään.

Sammon opettaja Kai Behm teki helmikuussa kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle Sammon Imatran sähköosaston toiminnasta.

Behm kertoi maaliskuussa Etelä-Saimaalle, että ammattiopisto hyväksyy joillakin aloilla tutkintoja ilman opiskelijoilta vaadittuja suorituksia ja näytettyä ammattiosaamista.

Behm mainitsi muun muassa sähköasentajaopiskelijasta, joka ei ammatillisessa näyttötilanteessa pystynyt toteamaan, onko jännitettä vai ei.

— Leimataan valmistuneeksi, kun päivämäärä koittaa. Minutkin yritettiin saada mukaan tutkintojen leimaamiseen, Behm sanoi tuolloin.

18.4.—4.6.2018 välisenä aikana suoritettujen selvitysten perusteella Behmin väitteet eivät pidä paikkaansa.

Data-analyysin perusteella alkuperäisiin tallennustietoihin ei ole kirjattu päälle lisätietoja eikä muutettu arviointeja muiden opettajien tai koulutuspäällikön toimesta. Haastattelujen perusteella ei myöskään ole tapahtunut painostusta perusteettomien suoritusten kirjaamiseen, Sammon tiedotteessa kerrotaan.

Behmin ja Sammon väliset näkemyserot ovat johtaneet myös kahteen poliisitutkintaan. Molemmat osapuolet ovat tehneet rikosilmoituksen.

Ensin poliisi sai ammattiopiston rikosilmoituksen törkeästä varkaudesta. Oppilaitos puhuu asennustarvikkeiden katoamisesta. Behmin mukaan hänen epäillään vieneen omien tavaroidensa mukana työnantajalle kuuluvan opetusjärjestelmän.

Poliisi teki kotietsinnän Behmin asuntoon ja perehtyi valvontakamerakuviin. Kotietsinnän jälkeen Behm teki rikosilmoituksen väärästä ilmiannosta.

Etelä-Saimaa ei saanut perjantai-iltapäivällä vahvistusta oikeusprosessin tämänhetkisestä tilanteesta. Viimeisin tieto on se, että epäilty törkeä varkaus on edennyt syyteharkintaan.

Luetuimmat