Pelastuslaitos tarkasti Etelä-Karjalan pakohuoneiden poistumisturvallisuuden, pääasiassa turvallisuusasiat ovat kunnossa — Taustalla Puolassa tammikuussa tapahtunut pakohuonetulipalo, jossa menehtyi viisi henkilöä

Pakohuoneyrittäjä kertoo, että pelaajien ohjeitus on turvallisuudessa avainasia. Pelastuslaitoksen tarkastuksella nousi poistumisturvallisuuden ohella esiin kysymys, mitä tehdä jos pelinhoitaja saa sairaskohtauksen kesken pelin.

Niina Villman

Pelastuslaitos tarkasti neljän maakunnassa sijaitsevan pakohuoneen turvallisuuden.
Pelastuslaitos tarkasti neljän maakunnassa sijaitsevan pakohuoneen turvallisuuden.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos teki valvontakäynnin neljään maakunnan alueella sijaitsevaan pakohuoneeseen. Pakohuoneiden poistumisturvallisuus oli pitkälti kunnossa.

Yhden pakohuoneen poistumisturvallisuudessa havaittiin lieviä puutteita, jotka voivat viivästyttää poistumista hätätilanteessa. Pelastuslaitos sopi toiminnanharjoittajan kanssa, että poistumistietä korjataan niin, että ovi on hätätilanteessa helposti avattavissa myös sisäpuolelta.

Pelaajien ohjeistaminen avainasemassa

Pakohuoneissa ihmiset ovat suljetussa tilassa, jossa he yrittävät ratkaista tehtävän vihjeiden avulla ja päästä ulos tilasta tunnin sisällä.

Pakohuone Truescapen toimitusjohtaja Jaakko Rytsölä toteaa, että turvallisuus on pakohuonetoiminnassa ykkösasia. Valtakunnallisella Truescapella on toimipiste Lappeenrannassa.

— Aina ennen peliä ohjeistamme pelaajia, miten huoneesta pääsee pois ja miten toimia hätätilanteessa.

Rytsölä kertoo, että heidän pakohuoneissaan oven saa aina sisältä päin auki ja esimerkiksi sähkökatkoksen sattuessa ovet aukeavat automaattisesti.

— On kuitenkin hyvä, että pelastuslaitos tekee tarkastuksia, jotta turvallisuusasiat ovat varmasti kohdallaan ja opastuskyltit paikoillaan. Pelastuslaitos kysyi tarkastuksessaan hyviä kysymyksiä. Kuten mitä jos pelinhoitaja saa sairaskohtauksen kesken pelin.

Rytsölän mukaan heidän pakohuonepeleissään ei vaaratilanteita ole tapahtunut.

Taustalla Puolassa tapahtunut onnettomuus

Pelastuslaitosten tehtävänä on valvoa, että toiminnanharjoittaja on varautunut hätätilanteisiin, poistumisreitit ovat kulkukelpoisia ja niiden opastus riittävä.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan selvityksen taustalla on Puolassa tammikuun alussa pakohuoneessa tapahtunut tulipalo. Tulipalon seurauksena kuoli viisi henkilöä.

Sisäministeriön erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen toteaa tiedotteessa, että Suomessa ei ole syytä kantaa huolta pakohuoneiden turvallisuudesta, mutta poistumisturvallisuus on hyvä tarkistaa, sillä liiketoimintamalli on kohtuullisen uusi.

— Lähtökohtaisesti turvallisuuteen on suhtauduttu suomalaisissa pakopelihuoneissa asiallisesti, Jaakko Rytsölä toteaa.