Rajanylityksiä heinäkuussa vain joitakin prosentteja normaalivuosista – Maahantulo estettiin 57 henkilöltä

Tammi-heinäkuun ylittäjämäärä rajalla on noin 60 prosenttia aiempien vuosien vastaavaa ajankohtaa pienempi.

Arkistokuva

Rajanylityksiä heinäkuussa vain joitakin prosentteja normaalivuosista – Maahantulo estettiin 57 henkilöltä

Koronapandemian suitsimiseksi määrätyt liikkumisrajoitukset ovat pitäneet rajanylitykset vähissä myös heinäkuussa, selviää Kaakkois-Suomen rajavartioston tiedotteesta.

Tiedotteen mukaan liikkumisrajoitusten aikana Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla on kirjattu 30 000-40 000 rajanylitystä kuukaudessa. Heinäkuussa 2019 ylitysten määrä oli noin 800 000. Ylitysten määrä kuukaudessa on siis pudonnut muutamaan prosenttiin tavanomaisista luvuista.

Tammi-heinäkuun aikana ylityksiä on kirjattu yhteensä 1,72 miljoonaa. Luku on noin 60 prosenttia aiempia vuosia pienempi.

Rajoitusten voimassaoloaikana ylittäjät ovat olleet pääosin tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöä, Suomeen palaavia Suomen kansalaisia tai oleskeluluvan haltijoita sekä EU- ja Schengen-maiden kauttakulkuliikennettä.

Junaliikenteen loppuminen rumentaa Vainikkalan lukuja

Kuluvan vuoden aikana eniten ylityksiä on kirjattu Nuijamaalla, yhteensä 670 000. Vaalimaalla ylityksiä on tehty 531 000, Imatralla 387 000, Vainikkalassa 123 000 ja Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla 12 000.

Vakituisilla rajanylityspaikoilla ylitysten määrä on noin kuusikymmentä prosenttia viime vuoden vastaavia kuukausia alempi. Vainikkalan ylitysmäärät ovat supistuneet kolmasosaan viimevuotisesta, sillä Allergo- ja Tolstoi-junia ei ole liikennöity alkukevään jälkeen.

Parikkalan ylitysmäärä on muista ylityspaikoista poiketen vain 15 prosenttia viime vuotta pienempi. Vuoteen 2018 verrattuna pudotusta on kertynyt vain 11 prosenttia.

Rajalla käännytettiin heinäkuussa 57 henkilöä

Kaakkois-Suomen rajavartiosto määräsi heinäkuun aikana yhteensä 45 sakkoa. Niistä 12 määrättiin lievästä valtionrajarikoksesta, 11 radiolaiterikkomuksesta ja kahdeksan ulkomaalaisrikkomuksesta. Joitakin sakkoja määrättiin myös muun muassa paljastinlaiterikkomuksesta ja ilmailurikkomuksesta.

Rajavartiosto aloitti heinäkuussa myös kolme esitutkintaa. Kahden aiheena oli valtionrajarikos ja yhden kätkemisrikos.

Heinäkuun aikana rajavartiosto esti maahantulon 57 henkilöltä. Suurin osa käännytyksistä liittyi koronaviruspandemian takia asetettuihin matkustusrajoituksiin. Rajavartiosto toimeenpani myös neljä muiden viranomaisten käännytyspäätöstä.

Rajavartiosto otti heinäkuussa kaksi henkilöä kiinni Parikkalassa luvattomasta rajanylityksestä epäilemisen vuoksi. 2. heinäkuuta tavoitettiin epäilty ylittäjä Rasvaniemen alueella ja 17. heinäkuuta Niukkalassa.