Joutsenossa Alkon ja kioskin ryöstöstä epäilty kaksikko vangittiin – 1990-luvulla syntyneet miehet tunnustivat teot esitutkinnassa

Poliisin tavoitteena saada esitutkita valmiiksi ripeästi. Syyte on nostettava marraskuussa.

Minna Mänttäri

Poliisi tutkii tapausta, jossa kahta miestä epäillään kahdesta törkeästä ryöstöstä Joutsenossa. Epäillyt on vangittu. Kuvituskuva.
Poliisi tutkii tapausta, jossa kahta miestä epäillään kahdesta törkeästä ryöstöstä Joutsenossa. Epäillyt on vangittu. Kuvituskuva.

Kaksi paikkakuntalaista miestä on vangittu epäiltynä kahdesta törkeästä ryöstöstä.

Kyse on viime lauantaina tapahtuneista Joutsenon Alkon ja R-kioskin ryöstöistä.

Miehistä toinen oli puukolla uhaten vaatinut Alkon ja kioskin myyjiä avaamaan kassan. Alkosta he saivat mukaansa alkoholia, kioskista joitakin satoja euroja rahaa sekä arpoja.

Poliisi tapasi miehet pian epäiltyjen tekojen jälkeen. He olivat suistuneet varastetulla autollaan ulos tieltä Ilottulan suunnalla.

Kaksikon vaatetus kiinniottohetkellä täsmäsi valvontakameratallenteilla näkyvien tekijöiden vaatetukseen. Lisäksi miesten hallussa oli kaksi teräasetta sekä anastettua omaisuutta.

Koska käytössä oli teräase ja ryöstöjä oli kaksi peräkkäin, kyse on todennäköisin syin törkeästä ryöstöstä. Törkeästä ryöstöstä lievin rangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

Epäillyt tunnustivat esitutkinnassa

Etelä-Karjalan käräjäoikeus vakuuttui, että miehet ovat saattaneet tehdä kyseiset rikokset.

Epäillyt tunnustivat teot esitutkinnassa.

Vuonna 1995 syntynyt epäilty vastusti vangitsemista. Hänen mukaansa kyse ei välttämättä ole kokonaisuutena arvostellen törkeästä teosta. Kyse oli hetken päähänpistosta. Miehen mukaan hän ei uhannut ketään puukolla ja oli mukana toisen epäillyn pyynnöstä.

Käräjäoikeuden harkinnan mukaan sillä ei ole merkitystä, kuka teräasetta on käyttänyt. Epäilty on osallistunut molempiin anastuksiin, ja häntä on todennäköisin syin epäiltävä yhdessä ja yksissä tuumin toimimisesta rikoskumppaninsa kanssa.

Vuonna 1991 syntynyt epäilty pyysi matkustuskiellon tai tehostetun matkustuskiellon määräämistä vangitsemisen sijaan. Käräjäoikeuden mukaan matkustuskielto tai tehostettu matkustuskielto ei ole tässä tapauksessa riittävä pakkokeino vangitsemisen sijasta.

Poliisin tavoitteena on saada tapauksen esitutkinta tehtyä ripeästi.

– Tässä kuukauden, puolentoista sisällä pyritään saamaan esitutkinta valmiiksi ja toimitettua syyteharkintaan, rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Syyte on nostettava marraskuussa.