Poikkeuksellisen rohkeat sudet lähestyivät kaivutöissä ollutta lappeenrantalaista Jarno Rajalaa — Kohtaamisen videoinut Rajala koki yllätyksen, kun sudet eivät pelänneet

Rajala kertoo nähneensä susia alueella ennenkin. Tällä kertaa tilanne oli kuitenkin erilainen.

Jussi Nukari

Lappeenrantalainen Jarno Rajala on kohdannut useita susia ollessaan töissä Ruokolahdella. Arkistokuvan susi ei liity tapauksiin.
Lappeenrantalainen Jarno Rajala on kohdannut useita susia ollessaan töissä Ruokolahdella. Arkistokuvan susi ei liity tapauksiin.

Tiistainen työpäivä ruokolahtelaisella suolla jäi elävästi lappeenrantalaisen Jarno Rajalan mieleen. Raatesuolla kaivutöissä ollut Rajala törmäsi poikkeuksellisen rohkeisiin susiin, jotka eivät pelänneet ihmistä.

Sinänsä susien tapaaminen ei ole uutta, sillä Rajala kertoo nähneensä niitä alueella ennenkin. Tällä kertaa tilanne oli kuitenkin erilainen.

Rajalan kohtaamisesta susien kanssa uutisoi aiemmin Yle.

Rajala oli aamuyhdeksän aikoihin siirtymässä kaivinkoneella työpisteeltä toiselle, kun hän huomasi lumipeitteisiä suden jälkiä maassa.

Hän laskeutui kaivurista ottamaan kuvia jäljistä voidakseen lähettää niitä myöhemmin suurpetojen havaintosivulle verkkoon.

—Hyppäsin sitten takaisin koppiin ja läksin jatkamaan. Sitten huomasin maassa lumettomat jäljet ja rupesin vilkuilemaan ympärilleni.

Sudet eivät pelästyneet karjaisua

Rajala näki kaivuristaan yhden suden muutaman sadan metrin päässä. Hän ajoi hieman takaisin päin kohti paikkaa, jossa oli aiemmin nähnyt jälkiä. 

Työnsin pään ulos ikkunasta ja karjaisin. Halusin nähdä, säikkyisivätkö ne ihmistä.

Ensin näkyviin kaivurin läheltä tuli yksi susi, sitten kaksi lisää.

—Siitä ei ollut matkaa kuin alle 100 metriä siihen, missä olin aiemmin käynyt tutkimassa jälkiä.

Hän lähti jatkamaan matkaa työpisteelleen. Kaksi susista lähti samaan suuntaan.

Lopulta sudet tulivat vain parinkymmenen metrin päähän työkoneesta, jolloin Rajala päätti alkaa kuvata niitä videolle.

Rajalan kuvaamalla videolla näkyy, miten kaksi sutta käyskentelee aukion laidalla ja lähestyy Rajalan työkonetta.

Ajassa 28 sekuntia kuuluu Rajalan karjaisu. Sudet jähmettyvät hetkeksi ja jatkavat sitten rauhassa omia toimiaan.

—Niihin oli matkaa varmaan 10—15 metriä. Työnsin pään ulos ikkunasta ja karjaisin. Halusin nähdä, säikkyisivätkö ne ihmistä. Oli yllätys, että ne eivät lähteneet, vaan jäivät katselemaan pitkäksi aikaa. Kolmaskin tuli katsomaan pusikosta, että mikä hökäys täällä käy.

Ylen haastattelema Luonnonvarakeskuksen tutkija Samuli Heikkinen vahvistaa videolla näkyvät eläimet susiksi.  Heikkisen mukaan ei ole tavatonta, että sudet tulevat lähelle työkoneita.

 

Varovaisuus on lisääntynyt

Rajala päätti jatkaa töitään, sillä hän on tottunut alueella liikkuviin susiin.

—Jonkin aikaa ne siinä pusikossa pyörivät. Olisiko ollut yhdeksäs kerta, kun sudet tulivat näkyville tänä syksynä. Täällä ne pyörivät, eivätkä pelkää koneita.

Rajala arvioi, että susia on viisi. Pantasusi Pele morsiamensa kanssa sekä niiden kolme jälkeläistä.

Etenkin pennut Rajala on oppinut tunnistamaan.

—Ne ovat leikkisän oloisia, hyppivät toistensa niskaan. Aikuiset ovat aavistuksen rauhallisempia, hän kertoo.

—Se on ehkä tämän homman rikkaus, että näkee sellaista, mitä muut ihmiset eivät näe.

Jonkinlaista varovaisuutta susien tiistainen käyttäytyminen kuitenkin jätti jälkeensä. Etenkin se, että ne eivät kavahtaneet ihmistä, arveluttaa.

—Kun tiistaina lähdin työpisteeltä, auto oli kolmen kilometrin päässä. Ei huvittanut lähteä kävelemään, joten soitin kaverille, joka antoi kyydin, Rajala kertoo.

—Ei huvita lähteä kokeilemaan, mitä ne tekevät, jos kohtaan ne kävellessä.

Susikohtaamiset eivät suinkaan loppuneet tiistaihin. Keskiviikkona sudet kulkivat taas Rajalan kanssa yhtä matkaa työpisteelle.

Kun Etelä-Saimaa tavoitti Rajalan perjantaiaamuna, hän kertoi juuri nähneensä tuoreita jälkiä lumessa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat