Dronella tupakkaa itärajan takaa – Rajavartiosto löysi metsään pudonneen koneen ja 45 kartonkia savukkeita

Ensimmäinen varmistettu dronelento itärajan yli Venäjältä Suomeen. Tutkinnassa on pyritty varmistamaan, että lennättämiseen ei liity vieraan valtion toimintaa.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto

Rajavartiosto löysi metsän pudonneen pienoiskopterin, johon oli kiinnitetty 15 kartonkia tupakkaa.
Rajavartiosto löysi metsän pudonneen pienoiskopterin, johon oli kiinnitetty 15 kartonkia tupakkaa.

Miehittämättömällä pienoiskopterilla on lennätetty savukkeita Venäjältä Suomeen. Tapaus paljastui yksityishenkilön havainnon perusteella heinäkuussa Suokumaanjärven eteläpuolella entisen Joutsenon alueella.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto ja Tulli ovat tutkineet Suomessa ensimmäistä tapausta, jossa dronea on käytetty rikoksen tekovälineenä itärajan yli.

Seuraavalla viikolla rajavartioston etsinnöissä löydettiin metsään pudonnut pienoiskopteri, jossa oli kiinni 15 kartonkia sisältänyt savukepaketti.

Rajavartiosto on tutkinut asiaa valtiorajarikoksensa ja ilmailurikkomuksena. Tulli on selvittänyt tapausta salakuljetuksena.

Esitutkinnassa ei ole saatu selvitettyä rikosepäilyyn liittyviä henkilöitä. Rajavartiosto on pyrkinyt myös varmistamaan, että lennättämiseen ei liity vieraan valtion toimintaa.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto sai heinäkuun puolivälissä yksityishenkilöltä havainnon Penttilän alueelta Venäjältä Suomen puolelle lennätetystä dronesta. Ilmoittajat olivat myös kuvanneet pienoiskopterin, jonka lentokorkeus on arvioitu 200 metriksi.

Samalta alueelta Suokumaanjärven eteläpuolelta rajan välittömästä läheisyydestä oli tehty myös muita lennättämiseen liittyviä havaintoja.

Seuraavalla viikolla rajavartioston etsinnöissä löydettiin metsään pudonnut pienoiskopteri, jossa oli kiinni 15 kartonkia sisältänyt savukepaketti. Myöhemmin metsästä löytyi vielä kaksi samanlaista pakettia. Löydöt tehtiin alle kilometrin etäisyydellä rajasta.

Löydetty pienoiskopteri oli läpimitaltaan noin 1,5 metriä. Silminnäkijähavaintojen perusteella lennättämisestä lähtenyt ääni muistutti voimakkuudeltaan perämoottorin ääntä.

Teknisen tutkinnan perusteella on voitu päätellä, että lennättäminen on tapahtunut gps-paikannuksella.

Suokumaanjärvi on rajajärvi, joka ulottuu lähes kilometrin verran Venäjän puolelle. Järven itärannalla ei ole asumuksia. Venäjän rajarakenteisiin kuuluva aidalla ja hiekkakentällä varmistettu valvontalinja on vajaan puolen kilometrin etäisyydellä järven itäpäästä.