Jani Mäkelä huuteli eduskunnassa turkkilaistaustaiselle kansanedustajalle

Lappeenrantalaisen kansanedustajan rasistiseksi koettu käytös nousee esiin tuoreessa kirjassa. Mäkelä sanoo sopineensa asian Ozan Yanarin kanssa.

mIKA sTRANDÉN

Jani Mäkelän (ps.) käytös eduskunnassa nousee esiin uudessa kirjassa.
Jani Mäkelän (ps.) käytös eduskunnassa nousee esiin uudessa kirjassa.

Lappeenrantalaista kansanedustajaa Jani Mäkelää (ps.) moititaan rasistisesta käyttäytymisestä eduskunnassa.

Vihreiden helsinkiläinen kansanedustaja Ozan Yanar kertoo tiistaina julkistetussa kirjassa viime joulukuussa sattuneesta välikohtauksesta eduskunnassa. Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professorin Teivo Teivaisen kirjassa Maailmanpoliittinen kansalliskävely turkkilaistaustainen Yanar muistelee viime vuoden joulukuuta, jolloin hän yritti eduskunnan kyselytunnilla saada puheenvuoron Suomen ulkopolitiikkaa käsitelleessä keskustelussa.

Vuoro jäi saamatta ja Yanar heitti kädessään olleen muistiinpanopaperin pöydälle. Sen jälkeen pari riviä Yanaria taaempana istunut Jani Mäkelä kommentoi tämän käyttäytymistä viittaamalla islamilaisten pyhän sodan alkamiseen.

— Kohta alkaa jihad, Mäkelä huusi kirjan mukaan.

Mäkelä ihmettelee ajankohtaa

Jani Mäkelä myöntää välikohtauksen.

— Tarkkoja sanamuotoja en muista, mutta näin on käynyt. Olen sitä myöhemmin Yanarille pahoitellut. Kyselytunneilla on joskus kiihkeitä tilanteita ja kaikenlaista huutelua.

Mäkelä ihmettelee myös, miksi tapaus nousee esille nyt, vaikka asiat on sovittu ja tapahtumista on lähes vuosi.

— Se on sanottava, että eipä Yanarkaan tilanteesta Vuoden käyttäytyjä-palkintoa saanut papereita täysistunnossa paiskottuaan.

Mäkelä on kommentoi ahkerasti sosiaalisessa mediassa

Mäkelä on sosiaalisen median aktiivisempia kansanedustajia. Yhteisöpalvelu twitterissä Mäkelä kommentoi maailman menoa usein samassa hengessä kuin eduskunnassa Yanarille.

Hän moittii perussuomalaisia lukuunottamatta usein muiden kansanedustajien toimia. Erityisesti vihreät ja vasemmistopuolueet ovat hänen hampaissaan. Viime aikoina myös Timo Soini on saanut kuulla kunniansa. Mäkelän mukaan esimerkiksi ulkoministeri Timo Soinin loikka perussuomalaisista on vain hyvä asia, jottei tarvitse hävetä ja selitellä hänen kommenttejaan.

Myös maahanmuuttokriittisyys ja EU-vastaisuus ovat Mäkelän johtavia teemoja.

Kyse ei ole laskelmoinnista

Mäkelä kiistää, että loisi tietoisesti poliittista uraansa ja profiiliaan sosiaalisessa mediassa.

— En laskelmoi ottamalla kantaa sosiaalisessa mediassa. Twitterissä voi käyttää 140 merkkiä. Siksi twitter on luonteeltaan sellainen media, jossa sanoma väkisin kärjistyy ja väärinymmärryksiä tulee. Joskus asiat halutaan myös tahallaan ymmärtää väärin.

Harri Manskinen