Onko Partalan romutontti uusi Rauhan aavelaiva? —  Pitkään oikeudessa käsitelty uhkasakko menee nyt maksettavaksi, romutontti saattaa päätyä kaupungin siivottavaksi

Partalassa sijaitsevalla tontilla on ollut romua vuosikaudet. Kaupungin asettama uhkasakko menee nyt maksettavaksi.

Mika Strandén

Partalan romutontille on vuosien varrella varastoitu muun muassa kyllästettyä puuta, metallia, työkoneita ja autoja. Arkistokuva.
Partalan romutontille on vuosien varrella varastoitu muun muassa kyllästettyä puuta, metallia, työkoneita ja autoja. Arkistokuva.

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka koski Lappeenrannan seudun ympäristölautakunnan asettamaa 30 000 euron suuruista uhkasakkoa.
Asia koskee Lappeenrannan Partalassa Kivisaarentiellä sijaitsevaa romutonttia. Ympäristön turmelemisesta tuomittu mies on koonnut vajaan hehtaarin kokoiselle tontille muun muassa satoja tonneja puuta, tonnikaupalla metallijätettä sekä lukuisia ajoneuvoja.

Uhkasakko maksuun

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on velvoittanut miehen tyhjentämään alueen 30 000 euron sakon uhalla. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan uhkasakko tuomittiin maksettavaksi.
Mies valitti päätöksestä sekä hallinto-oikeuteen että myöhemmin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta valitukset hylättiin.
— Uhkasakko menee nyt ensimmäisen kerran maksuun, kertoo Lappeenrannan ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen.
Maksun perinnän hoitaa oikeusrekisterikeskus. Mahdolliset rahat päätyvät valtiolle, eivät Lappeenrannan kaupungille.
— Pidän epätodennäköisenä, että uhkasakkoa tullaan koskaan maksamaan.

Täynnä romua jo pitkään

Kivisaarentien tontti on ollut täynnä romua vuosikaudet. Mikäli asianomistaja ei tyhjennä tonttia, se todennäköisesti päätyy kaupungin vastuulle.
— Seuraava askel on selvittää, voisiko tontti siirtyä kaupungin vastuulle. Se kuitenkin vie aikaa, Räsänen sanoo.
Hän viittaa Rauhan romulaiva Blue White Eagleen, jonka elinkaaressa sattui monta eri vaihetta ennen laivan romuttamista.
— Hallinnolliset pakkokeinot ovat hitaita, ja yllätyksiä sattuu usein matkaan mukaan.
Räsänen ei osaa arvioida, koska tontin tyhjentäminen kaupungin toimesta voisi olla mahdollista.
— Ajankohta on aikaisintaan ensi keväänä. Vielä emme kuitenkaan ole siinä vaiheessa, vaan asiassa edetään askel kerrallaan.

Sakkotuomio viime vuonna

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna miehen maksettavaksi 45 päiväsakkoa, josta kertyi maksettavaa 360 euroa. Hänen ei kuitenkaan tarvinnut maksaa valtiolle 120 000 euron suuruista summaa rikoksen tuomasta taloudellisesta hyödystä. Käräjäoikeus katsoi tuolloin, että eläkeikäisellä miehellä ei ollut mahdollisuuksia suoriutua summasta.