Tykkylumi on uhannut arkea myös Kaakkois-Suomessa — Suomenniemellä varauduttiin vanhusten evakuointiin tammikuussa 2011

Kainuu on joutunut poikkeustilaan puiden raskaasta lumikuormasta aiheutuvien sähkökatkojen vuoksi. Sama ilmiö vaivasi Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon rajaseutua seitsemän vuotta sitten. Etelä-Saimaan arkistojuttu kertoo arjesta sähkökatkojen keskellä.

Mika Strandén

Generaattori pelasti maanviljelijä Pekka Halisen ja 19 lypsävän arjen poikkausoloissa.
Generaattori pelasti maanviljelijä Pekka Halisen ja 19 lypsävän arjen poikkausoloissa.

Juttu on alun perin julkaistu Etelä-Saimaassa 27.1.2011.

Kylmänä pakkaspäivänä kelpaa istua virkistävän juoman äärellä hyvin lämmitetyssä huoneessa. Suomenniemeläiset osaavat arvostaa arjen pieniä iloja, kun tuoretta kokemusta on jostain aivan muusta.

Jos sähkökatkosta olisi tullut pidempi, olisimme evakuoineet vaikeimmassa tilanteessa olevia vanhuksia palvelukeskus Metsätähteen. — Tuula Kauppi

— Kahvi jäi keittämättä, kun sähköt meni. Pientä kiusaa niistä jatkuvista katkoksista tuli, mutta ei suurempaa haittaa, Simo Kaikkonen muistelee Etelä-Savon pimeää tiistaista.

Kiesilän Kievarilla ollaan hyvin perillä tilanteen vakavuudesta. Naapurikylässä Mäntyharjun Halmeniemellä tuttuja vanhuksia siirretään evakkoon kylmenevistä huoneista.

Mika Strandén

Baariyrittäjä Sanna Vasaran ruokalista meni uusiksi sähkökatkosten vuoksi.

Kaikkonen pohtii Tapani Kuukan ja Eero Jurvasen kanssa mitä sata vuotta sitten elänyt Ala-Kokkolan sähkö-Matti olisi tuumannut tykkylumen aiheuttamista katkoksista.

Matti ennusti hyvän aikaa ennen television syntyä sähköisen kuvan siirron ja monta muuta modernia asiaa.

Yrittäjille tuli myyntitappioita

Yrittäjä Sanna Vasara seuraa kaalilaatikon kypsymistä uunissa. Ruokalistalla on nyt aterioita, jotka kestävät syömäkelpoisina useammankin sähkökatkon.

— Myyntitappioita tämä aiheuttaa, Vasara myöntää.

Myös paikallisella liimalevytehtaalla tiistain kohdalle kirjattiin pitkä miinus. Työntekijät joutuivat pitämään rokulia, kun koneet seisoivat. Vielä keskiviikkonakin lyhyet sähkökatkokset haittasivat työntekoa.

— En usko, että jakeluhäiriöt kestäisivät viikkoja, kuten on varoiteltu. Pahimmat puut on nyt saatu pois linjoilta, Woodhausin toimitusjohtaja Marko Kokkonen arvioi.

Mika Strandén

Paavo Kaurian arvioi päässeensä vähällä tykkylumikaaoksesta.

Maatalousyrittäjä Pekka Halinen voi kiittää itseään kaukonäköisyydestä. Tilan 19 lypsävää saatiin lypsettyä ja hoidettua normaaliin tapaan sähkökatkosten aikana, kun generaattori tuotti tarvittavan virran.

— Ne, ketkä hankkivat leipänsä kokonaan karjataloudesta, ovat varmaan jo hankkineet generaattorin. Poikkeustilanteessa se maksaa itsensä parissa päivässä takaisin, Halinen toteaa.

Asentajat jäivät vaille lämmikettä

Paavo Kaurian ei tarvitse surra pakasteiden sulamista, sillä generaattori on rouskuttanut virtaa jäädytyslaitteille. Iso uuni pitää talon lämpimänä, eikä jano ole päässyt yllättämään, vaikkei kaivon pumppu välillä reistaa.

— Eilinen sähkökatko oli vissiin pisin vuosiin. Tässä on saanut olla hyvillään, kun on ollut niin vähän häiriöitä.

Mika Strandén

Lumen painosta sähkölinjoille kaatuneet puut työllistivät korjaajia ympärivuorokautisesti.

Muutaman kilometrin päässä Kaurian talosta hiljaiset ja kalpeat sähköasentajat keskeyttävät ylipitkän työvuoronsa ruokatunnin ajaksi. Kahvilasta ei kuitenkaan saa lämmintä ruokaa, sillä sähköt eivät ole vielä palanneet taukopaikan keittiöön.

Suur-Savon Sähkön oranssi lava-auto kaartaa alistuneesti huurteisten koivujen kehystämään postikorttimaisemaan.

Vanhusten evakuointeja harkittiin

Vanhusten siirtämistä pois kylmenevistä asunnoista harkittiin myös Suomenniemellä.

Naapurikunta Mäntyharju sekä Pertunmaa ja Hirvensalmi järjestivät kotipalvelun asiakkaille vapaaehtoisen hätämajoituksen pahimman sähkökaaoksen ajaksi.

Mika Strandén

Ossi Hakuli koetti pitää liimalevytehtaan koneita toimintakykyisinä sähkökatkosten keskellä.

— Jos sähkökatkosta olisi tullut pidempi, olisimme evakuoineet vaikeimmassa tilanteessa olevia vanhuksia palvelukeskus Metsätähteen, Suomenniemen vanhustyön johtaja Tuula Kauppi kertoi.

Evakuointilistan kärjessä olisivat olleet kirkonkylän rivitaloasunnoissa elävät vanhukset.Heillä ei ole mahdollisuutta lämmittää asuntoja puilla kuten haja-asutusalueiden asukkaat tekevät.

Metsätähden ruokahuolto järjestettiin torstaina kaasulieden avulla. Vettä riitti juomiseen sekä pienimuotoisiin pesuihin.

Suomenniemellä on varauduttu siihen, että tilanne voi vielä heikentyä. Sähkökatkosten on ennustettu jatkuvan jopa useita viikkoja.

— Tiistaina saimme aggregaatin Metsätähteen. Olemme myös hankkineet pattereita, sähkölamppuja, kertakäyttöastioita ja muuta poikkeusoloissa tarpeellista tavaraa, Kauppi luetteli.