Lappeenrantalaismies kuvasi kotipihallaan harvinaisen Kuun ilmiön — näkyy ainoastaan yhtenä iltana kuukaudessa

Markku J. Hytönen

Kultainen kädensija näkyy kuvassa kuun vasemmassa yläreunassa.
Kultainen kädensija näkyy kuvassa kuun vasemmassa yläreunassa.

Lappeenrantalainen Markku J. Hytönen kuvasi maanantaina Kuussa näkyvän harvinaisen ilmiön. Hytösen huomion omalla takapihalla Voisalmessa herätti Kuun pinnalla näkyvä kirkas silmukkamainen muoto.

— Ensinnäkin se näytti huvittavalta, että kuun pinnassa oli tällainen lenkki. Tajusin heti, että joku luo varjon kuun pintaan, mutta en tiennyt, mistä tarkalleen on kysymys.

Hytönen kuvasi ilmiötä aikansa. Seuraavana iltana hän päätti ottaa ilmiöstä lisää kuvia, mutta silmukkaa ei enää näkynytkään.

— Ihmettelin, kun sitä ei näkynyt. Vuori näkyi, mutta ei sellaisena kuin edellisen illan kuvassa. Otin yhteyttä Ursaan, ja sieltä tuli selvitys.

Markku J. Hytönen

Kultainen kädensija näkyy kuvassa ympyröitynä kuun vasemmassa yläreunassa.
Kultainen kädensija näkyy kuvassa ympyröitynä kuun vasemmassa yläreunassa.

Jaakko Visuri Tähtitieteellisestä yhdistyksestä, Ursasta kertoo, että Hytösen näkemä ja kuvaama ilmiö näkyy maapallolle ainoastaan yhtenä hetkenä kuunkierron aikana. Ilmiö syntyy, kun Kuussa olevan Sinus Iridum -kraaterin vieressä nouseva vuorijono valaistuu auringon paisteesta, mutta kraaterin pohja pysyy yhä varjossa.

— Vuorijono on kraaterin pohjasta mitattuna melkein kolme kilometriä korkea. Sen huipulle paistaa aurinko, jolloin sen valaistu reuna näkyy Maahan. Loppuosa kraaterin pohjasta on auringolta varjossa, Visuri kertoo.

Sinus Iridum eli Sateenkaartenlahti on halkaisijaltaan 260 kilometrin levyinen kraateri.

Visuri kertoo, että valoilmiö tunnetaan nimellä kultainen kädensija. Sama ilmiö toistuu muissakin Kuun kraatereissa, mutta Sinus Iridumissa se näkyy selvimmin juuri korkean vuorijonon takia.

Markku J. Hytönen aikoo tarkkailla ilmiötä jälleen kuukauden kuluttua.

— Rupean jatkossa seuraamaan, onko kahva kuukauden päästä taas samanlainen.

Se, että Hytönen huomasi ilmiön, oli täysi sattuma. Mies valokuvaa innokkaasti, mutta enemmän luontoa.

— Itsestänikin oli käsittämätön juttu, että lähdin pakkaseen kuvaamaan Kuuta, joka ei ollut edes täysikuu.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.