Huoli lasten turvallisuudesta poiki adressin Pontuksella — Päiväkodin johtaja pitää isoa piha-aluetta kaikin puolin turvallisena, eikä halua jaotella lapsia pienempiin ulkoryhmiin: ”Lasten liikkumisen turvallisuutta ei paranneta aidoilla”

Lokakuun alussa julkaistu nettiadressi on kerännyt jo yli 100 allekirjoitusta. Adressin perustaneen Maiju Laitinen kuopus on saanut useamman ison kolhun päiväkodin pihalla. Laitisen mielestä lapsia on kerralla liikaa piha-alueella, eikä valvonta riitä kaikkialle.

Kai Skyttä

Adressin laatijan Maiju Laitisen mielestä Pontuksen päiväkotikoulun piha on tällä hetkellä liian iso valvottavaksi.
Adressin laatijan Maiju Laitisen mielestä Pontuksen päiväkotikoulun piha on tällä hetkellä liian iso valvottavaksi.

Päiväkodin pihan turvallisuus Pontuksella huolettaa Maiju Laitista.

Lappeenrantalainen kahden lapsen äiti Laitinen on asiasta niin huolissaan, että hän ryhtyi keräämään nimiä nettiadressiin pihan turvallisuuden parantamiseksi.

Lasten oikeus turvalliseen ja valvottuun ulkoiluun Pontuksen päiväkodin piha-alueella -adressin perustamiseen Laitista kannustivat hänen kuopuksensa saamat kolme kovaa kolhua, jotka Laitisen mukaan johtuivat pihan riittämättömästä valvonnasta ja puutteellisista aidoista.

Adressin saatetiedoissa Laitinen kertoo, kuinka hänen kaksivuotias lapsensa on pitänyt kahdesti viedä pihaleikeistä sairaalaan tarkistettavaksi vuoden sisällä.

Pihaa voisi rajata niin, ettei siellä olisi sokeita kulmia mihin valvonta ei aina riitä. — Maiju Laitinen

Laitisen mukaan vanhemmat ovat päiväkodin henkilökunnan pyynnöstä vieneet lapsen päivystykseen, kun tämä oli tippunut isommille lapsille tarkoitetulta kiipeilytelineeltä valvomatta ja juossut hämähäkkikeinun alle ennen kuin aikuinen ehti hätiin.

Kolmas kolhu tuli hiljattain, kun lapsi toistamiseen putosi isompien kiipeilytelineestä, mutta tällä kertaa tapauksesta selvittiin ilman sairaalakäyntiä.

Aidat apuun?

Laitinen ihmetteleekin, miten pieni lapsi pääsee toistuvasti kiipeämään liian korkealle ja tippumaan sieltä ilman, että aikuiset todistavat tilannetta.

Hämähäkkikeinuepisodin jälkeen keinun ympärille hankittiin suojaavat aidat, mutta Laitisen mukaan se ja toistuvat pahoittelut lapsen mustelmista eivät riitä.

— Toivon, että turvallisuuden parantamiseksi tehtäisiin jotain konkreettista. En ole asiantuntija, mutta valvovia silmiä tarvitaan lisää ja pihaa voisi rajata niin, ettei siellä olisi sokeita kulmia mihin valvonta ei aina riitä, Laitinen sanoo.

— Tiedän, että lapsille tulee helposti kolhuja ja että uudessa päiväkodissa kaikki ei välttämättä toimi heti. En etsi syyllisiä enkä halua provosoida, vaan haluan keskustelua ja konkreettisia tekoja turvallisuuden parantamiseksi, hän lisää.

Laitinen julkaisi adressin Adressit.com -verkkosivustolla tiistaina 1. lokakuuta. Maanantai-iltapäivään mennessä sen oli allekirjoittanut 130 ihmistä.

Laitinen aikoo toimittaa adressin Lappeenrannan varhaiskasvatusjohtajalle 1. joulukuuta.

”Päiväkodin piha on rakentamismääräysten mukainen”

Pontuksen päiväkodin johtaja Pia Heikura julkaisi tiedotteen asiasta maanantaina iltapäivällä. Tiedotteen mukaan ulkoilu on tehty kaikin puolin turvalliseksi päiväkodin lapsille.

— Pihalla on lapsimäärään nähden riittävä määrä kasvattajia. Henkilökunta on vastuussa kaikista lapsista ja kasvattajien sijoittuminen pihalla on mietitty etukäteen, tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi tiedotteen mukaan ”päiväkodin piha on rakentamismääräysten mukainen”.

Päiväkodissa lasten ulkoilut porrastetaan siten, että osa lapsista on sisällä samaan aikaan kun toiset lapset ulkoilevat. Pontuksen päiväkodissa on noin 200 lasta.

Tiedotteen lopussa todetaan, että ”henkilöstön kanssa keskustellaan, miten lapsille taataan turvallinen leikkiympäristö”. Mahdolliset tapaturmat käydään läpi henkilökunnan ja vanhempien kanssa.

Kai Skyttä

Pontuksen päiväkodin johtaja Pia Heikura painottaa, että päiväkodissa tapahtuu vain muutamia tapaturmia vuodessa. Se ei ole suurempi määrä kuin missään toisessa päiväkodissa Lappeenrannassa.
Pontuksen päiväkodin johtaja Pia Heikura painottaa, että päiväkodissa tapahtuu vain muutamia tapaturmia vuodessa. Se ei ole suurempi määrä kuin missään toisessa päiväkodissa Lappeenrannassa.

Muutamia tapaturmia vuoden aikana

Puhelimitse tavoitettu Heikura painottaa, että Pontuksen päiväkodilla on henkilökuntaa riittävästi. Esimerkiksi alle kolmevuotiaita lapsia on neljä yhtä kasvattajaa kohden, mikä noudattaa valtakunnallisia linjauksia ja varhaiskasvatuslakia.

Päiväkodin piha on haluttu Heikuran mukaan pitää yhteisenä eri-ikäisille lapsille, eikä kenenkään lapsen liikkumistilaa rajoiteta. Iso piha tukee myös lasten motorista kehitystä ja lisää liikkumisen iloa.

— Lasten liikkumisen turvallisuutta ei välttämättä paranneta aidoilla, Heikura linjaa.

Vuoden aikana Pontuksella on tapahtunut ”muutamia tapaturmia”. Heikura ei pidä määrää suurempana kuin muissakaan päiväkodeissa. Hän tosin lisää, että yksikin tapaturma on liikaa.

Adressi tuli Heikuralle yllätyksenä. Päiväkodin turvallisuudesta on hänen mukaansa keskustelu vanhempien kanssa ennen adressia.

Päiväkotikoulun valmistumisen jälkeen pihan turvallisuutta on myös paranneltu. Esimerkiksi hämähäkkikeinun ympärille on rakennettu aita jälkikäteen.

— Olen myös saanut palautetta vanhemmilta, joiden mielestä piha on viihtyisä ja turvallinen. Erilaisia mielipiteitä riittää, ja käymme aiheesta avointa keskustelua myös tulevaisuudessa.

Päivitetty 8.10. kello 14.12. Täsmennetty kohtaa, jossa Laitinen ihmettelee kiipeilytelineelle pääsyä väärinymmärrysten välttämiseksi.

Päivitetty 7.10. kello 18.30: Vaihdettu juttuun kuva päiväkodin pihasta.