Valtuutettujen rikossaldo: törkeä rattijuopumus, pahoinpitely, rattijuopumus, vahingonteko

Etelä-Karjalan valtuutetut eivät ole kertoneet tuomioistaan puolueelle tai äänestäjille. Imatralaisella valtuutetulla on kaksi tuomiota.

Hannu Ojala

Etelä-Karjalassa valtuutetujen tuomiot keskittyvät Imatralle.

Kahdella imatralaisella valtuutetulla ja yhdellä varavaltuutetulla on rikostuomioita lähivuosilta. Lappeenrannassa yksi nykyinen valtuutettu maksoi korvaukset toteennäytetystä vahingonteosta.

Muissa Etelä-Karjalan kunnissa kuntapäättäjillä ei Helsingin Sanomien luovuttaman aineiston perusteella ollut tuomioita. Helsingin Sanomat teki laajan selvityksen kuntapäättäjien rikostuomioista koko maassa vuosilta 2012 — 2017.

"Ei se minun kykyyni toimia luottamustehtävässä vaikuta"

Etelä-Karjalassa kovimman tuomion oli saanut imatralainen keskustan valtuutettu Pentti Peltonen. Hänet oli tuomittu vuonna 2014 törkeästä rattijuopumuksesta 45 päivän vankeuteen, joka tuomittiin ehdollisena sekä 30 päiväsakkoon ja viiden kuukauden ehdolliseen ajokieltoon.

Peltonen kärähti uudelleen ratista viime vuoden toukokuussa. Kyseessä oli uusintarikos, josta tuomittiin 60 päiväsakkoa sekä viime tammikuussa päättynyt ajokielto.

Tekojani kadun, tuomion olen kärsinyt ja tapani olen parantanut. – Pentti Peltonen

Peltonen on Eksoten hallituksen jäsen sekä Imatran kaupunkikehityslautakunnan jäsen. Peltosen mielestä tuomioista ei ollut syytä mainita puolueelle tai äänestäjille, kun hän keväällä pyrki vaaliehdokkaaksi ja valtuutetuksi.

— Tämä on tavallaan henkilökohtainen juttu. Ei se minun kykyyni toimia luottamustehtävissä vaikuta. Tekojani kadun, tuomion olen kärsinyt ja tapani olen parantanut. Elämässä pitää mennä eteenpäin, sanoo Peltonen.

Olisi voinut vaikuttaa ehdokkaaksi pääsyyn

Keskustan Imatran kunnallisjärjestön puheenjohtajan Helena Roihan mielestä tuomioista olisi pitänyt kertoa ennen vaaleja.

— Olemme luottaneet ihmiseen. Harmittaa kovasti, ettei hän ole tuonut tuota esille. Sillä olisi saattanut olla vaikutusta siihen, olisiko hänet otettu ehdokaslistoille, arvioi Roiha.

Järjestön sihteeri Heimo Suikki toteaa, ettei vaaliehdokkaiden rikostuomioita ole mahdollista lähteä penkomaan.

— Ilmoittaminen jää jokaisen omaan harkintaan. Ainakaan mitään vankilakundeja ja taparikollisia ei saisi päätyä listoille. Eri asia, jos vain kerran on sattunut jotain, eikä jatkuvasti ravaa raastuvassa.

Demarivaltuutettu ei kertonut, vaikka sitä oli edellytetty

Nykyinen demarivaltuutettu oli tuomittu vuonna 2015 perhepiirissä tapahtuneesta pahoinpitelystä 20 päiväsakkoon sekä maksamaan kivusta ja särystä sekä pysyvästä kosmeettisesta haitasta 1 500 euroa vahingonkorvausta.

Imatran Sosialidemokraattisen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Veikko Hämäläinen ei tiennyt tuomiosta. Hämäläisen mukaan ehdokkaiden esteellisyydet ja muut mahdollisesti ehdokkuuteen vaikuttavat asiat kysytään ehdokkaiksi pyrkiviltä.

— Näistä on hyvä keskustella avoimesti, että ainakin ehdokkaat hyväksyvä porukka tietää asian. Nämä ovat arkoja paikkoja, ja aika vaikea on mennä kysymään, että mikä se sinun rikostaustasi oikein onkaan.

Kärsitty rangaistus ei välttämättä ole este luottamustehtävään

Hämäläinen toteaa, että jos rikos on ollut pieni ja tuomio kärsitty, henkilö voi hyvinkin sopia ehdokkaaksi.
— Nyt kun maakuntavaalit on tulossa, on kiinnitettävä enemmän huomiota tähän asiaan.

Lisäksi imatralainen varavaltuutettu sai vuonna 2012 rattijuoppoudesta 65 päiväsakkoa sekä neljän kuukauden ehdollisen ajokiellon.

Lappeenrannan nykyinen valtuutettu syyllistyi vahingontekoon vuonna 2013. Valtuutettu oli hakannut puolisonsa auton hiililapiolla, josta aiheutuneen 3 230 euron vahingon hän korvasi. Osapuolet sopivat teon ja käräjäoikeus jätti vastaajan rikokseen tuomitsematta.

Fakta: Koko maassa 400 rötöshenkilöä

– Koko maassa liki 400 tänä vuonna työnsä aloittanutta kuntapoliitikkoa on saanut lainvoimaisen rangaistuksen.

– Eniten oli syyllistytty liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, toiseksi eniten oli pahoinpitelyjä ja muita henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia ja kolmanneksi eniten liikennejuopumuksia.

– Ehdollisen tai ehdottoman vankeustuomion oli saanut yhteensä 99 nykyistä kuntapäättäjää.

– Vankeustuomion saaneista 28 oli valittu perussuomalaisten listoilta, 22 keskustan, 15 Sdp:n, 12 kokoomuksen ja 10 vasemmistoliiton listoilta.

Tuomitun nimen julkaiseminen tässä jutussa perustuu tuomioon liittyvään vankeusrangaistukseen.

Faktan lähde: Helsingin Sanomat

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat