Lappeenrannan vanhin rakennus tuhoutui 45 vuotta sitten — "Se oli varsin erikoinen talo asua"

Etelä-Karjalan museo / Finna-kuvapalvelu

Maaherrantalo toimi myös vankilan työntekijöiden asuntona.
Maaherrantalo toimi myös vankilan työntekijöiden asuntona.
Etelä-Saimaa kertoi talon huonosta kunnosta 18.5.1971.
Etelä-Saimaa kertoi talon huonosta kunnosta 18.5.1971.

Päivälleen 45 vuotta sitten Lappeenrannan linnoituksen länsirinteellä paloi vuonna 1722 rakennettu maaherrantalo.

Tulipaloa edeltäneenä iltana talossa oleskeli nuorukaisia, joiden jäljiltä palon epäiltiin syttyneen. Jo ennen täydellistä tuhoutumistaan rakennusta oli hajotettu ilkivalloin.

Talo ehti olla pari vuotta hylättynä, mutta vielä 1960-luvun loppupuolella siellä asui Kontusen perhe.

Markku Kontunen, yksi kolmesta lapsesta, oli 12-vuotias perheen muuttaessa taloon Leirikadulta. Hän muistaa erityisesti korkeat huoneet ja kaakeliuunit.

— Se oli varsin erikoinen talo asua. Jotkut pitivät sitä kummitustalona, mutten minä. Talvisin oli kylmä — sisällä oli 12 astetta.

Keväällä olikin sitten lämmin. Terassi oli valtava, ja Kontusen äiti vietti pihalla aikaa kangaspuineen.

Vuonna 1968 perhe päätti muuttaa omakotitaloon lisätilan toivossa. Viimeisenä lähtenyt vanha pariskunta jätti maaherrantalon syksyllä 1969.

Pari vuotta ennen paloa maaherrantalon seiniä tutki Lauri Putkonen. Oli toukokuu 1970, kun nuori tutkimusavustaja kuvasi taloa sekä keräsi näytteitä tapeteista ja niiden tasoitteena olleista kirjeistä muinaistieteelliselle toimikunnalle, nykyiselle museovirastolle.

Tyhjillään olleeseen taloon pääsi avaimitta. Rakennus oli surkeassa kunnossa, muistelee Putkonen.

Kaupungin rakennusvirasto ei ehtinyt laatia rakennuksen kunnostamissuunnitelmaa ennen paloa. Putkosen mukaan virkamiehillä ei ollut halukkuutta talon säilyttämiseen.

— Pikemminkin oli nihkeyttä, mikä oli yleistä Suomessa tuohon aikaan.

On mahdollista, että talosta olisi piirustukset olemassa, Putkonen sanoo.

— En pidä maaherrantalon uudelleen rakentamista mahdottomana ajatuksena, mutta suhtaudun kriittisesti tällaisiin kopio-touhuihin. En ainakaan toivo alueelle massiivista rakentamista.

Maaherrantalo oli aikoinaan Lappeenrannan vanhin rakennus. Vanhin säilynyt rakennus on vuonna 1772 rakennettu Linnoituksen vahtitupa, jossa sijaitsee Ratsuväkimuseo.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.