Aiheuttaako pitkä ajomatka selkäkipuja? Näillä vinkeillä kesän matkat sujuvat helpommin

Lauri Vuorenmaa

Pitkät kesämatkat tietävät usein myös paljon istumista. Oli sitten kyseessä automatka mökille tai junareissu kyläilemään, pitkä istuminen voi koetella selkää.

Selkäneuvonnan koordinaattori Linnéa von Hedenberg Selkäliitosta kertoo, että etenkin ajaminen aiheuttaa monelle niska-, hartia- ja selkäkipuja.

— Ajon aikana kuljettaja joutuu istumaan pitkään samassa asennossa ja altistuu tärinälle. Liikkumaton asento myös heikentää selän aineenvaihduntaa, von Hedenberg sanoo Selkäliiton tiedotteessa.

Katso alta Selkäliiton vinkit selkäkivuttomaan kesäautoiluun.

Näillä vinkeillä selkä pysyy kunnossa ajaessa

Istu penkin perälle siten, että selkä saa hyvän tuen selkänojasta. Jos auton istuimessa ei ole hyvää selkätukea, siihen voi hankkia irrallisen tuen tai laittaa selän taakse rullatun pyyheliinan tai auton penkkiin sopivan tyynyn estämään alaselän liiallista pyöristymistä.

Rentouta niska-hartiaseudun lihakset ajon aikana, niin et aja hartiat korvissa. Istuimen niskatuen käyttö rentouttaa niska-hartiaseutua.

Älä purista rattia liian tiukasti.

Pidä lepotaukoja riittävän usein, vähintään kahden tunnin välein.

Tee pysäköintipaikalla vetreyttäviä ja venyttäviä liikkeitä, esimerkiksi pumppaa hartioita ylös-alas ja pyöritä olkapäitä. Selän taivutus korostetusti taaksepäin on hyvä vastaliike ajoasennolle.

Jaloittele tauolla, tee pieni kävelylenkki tai taukojumppaa. Jo pienetkin liikuntahetket auttavat parantamaan kehon aineenvaihduntaa, aktiivisuustasoa ja energiankulutusta.

Nauti taukokahvit seisten.