Lappeenrannan jäähallin korjaus maksaa kymmeniä tuhansia euroja – Tulipalon syttymissyy varmistuu laboratoriotutkimuksissa

Vahinkojen kokonaismäärä selviää vasta purkutöiden jälkeen. SaiPan toimitusjohtaja ehti olla jo hetken huolissaan koko hallin kohtalosta.

Lappeenrannan jäähallin korjaus maksaa kymmeniä tuhansia euroja – Tulipalon syttymissyy varmistuu laboratoriotutkimuksissa

Lappeenrannan jäähallin lauantaisen tulipalon vahinkojen korjaus maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Näin arvioi projektijohtaja Ilkka Oksman Lappeenrannan toimitiloista.

– Kyseessä ei ole ihan pieni remontti, kun siellä tehdään purkutyöt ja rakennetaan uudestaan, Oksman sanoo.

Vahingot koskevat huoltotallia, jossa hallin jäänhoitokone on. Muualla hallissa tulipalo ehti aiheuttaa vain hetkellistä savuhaittaa.

Vaurioiden täysi laajuus selviää vasta sen jälkeen, kun seinärakenteita on saatu purettua. Silloin tiedetään myös, mitä kaikkea pitää rakentaa uudelleen.

Tulen ja savun lisäksi sammutuksessa käytetty vesi on aiheuttanut vahinkoa. Oksmanin mukaan vettä jouduttiin käyttämään runsaasti, jotta kaikki mahdolliset kytevät palon alut saatiin sammumaan.

– Nyt seinärakenteita pitää avata sisä- ja ulkopuolelta niin paljon, kunnes kuivat rakenteet tulevat vastaan. Siihen saakka pitää rakentaa kaikki uusiksi, Oksman kertoo.

Lappeenrannan kaupunki kävi tutkimassa palopaikkaa maanantaiaamuna. Purkutyöt aloitetaan niin pian kuin mahdollista.

Syttymissyy selviää myöhemmin

Poliisi on saanut valmiiksi teknisen tutkinnan palopaikalla. Sen perusteella palon syttymissyytä ei voi vielä määritellä varmasti.

Tapahtumapaikalta kerätyille näytteille tehdään laboratoriotutkimuksia palon syyn selvittämiseksi. Tutkimusten kestosta ei ole vielä tietoa.

– Tutkinnassa huomioidaan molemmat vaihtoehdot: Palo on joko tahallaan sytytetty tai sitten se on syttynyt jostain muusta syystä, kertoo tutkinnanjohtaja Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisista.

Poliisi on kirjannut tulipalosta rikosilmoituksen tuhotyön nimellä.

Kai Skyttä

Jussi Markkanen sai nopeasti tiedon tulipalosta. Arkistokuva.
Jussi Markkanen sai nopeasti tiedon tulipalosta. Arkistokuva.

SaiPaakaan ei näy nyt hallilla

Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen sai nopeasti lauantai-iltana viestin, jossa kerrottiin jäähallille menevistä useista paloautoista. Pian tuli myös helpottava tieto, ettei koko halli ole tulessa.

– Ensimmäinen huoli oli, että mitä jos oikeasti kävisi niin, niin missä täällä sitten pelattaisiin. Se kävi mielessä, Markkanen sanoo.

Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi jäähalli ei ole ollut käytössä maaliskuun puolivälin jälkeen. SaiPakaan ei harjoittele siellä, vaan pelaajat ovat etäharjoittelussa.

Markkanen oli töissä toimistolla maanantaina, mutta hän ei ollut ehtinyt vielä iltapäivään mennessä käydä katsomassa palopaikkaa.

– Huoltaja kävi vilkaisemassa meidän pukuhuonetiloja, ja ne näyttivät olevan ihan kunnossa, Markkanen kertoo.

Palohälyttimet saavat kiitoksen

Tähän aikaan hallissa ei ole yleensä ollut jäätä, vaan käynnissä on kesätauko huoltotöineen. Jäänajo seuraavaa kautta varten alkaa tavallisesti heinäkuun lopulla.

– Tässä on nyt reilusti aikaa korjata tulipalon vauriot ja tehdä muut vuosikorjaukset, Ilkka Oksman toteaa.

Oksmanin mukaan myönteistä tulipalossa oli se, että hallin kaikki paloilmoitin- ja savunpoistojärjestelmät toimivat niin kuin pitää. Hälyttimet oli tarkistettu säännöllisesti.

– Hallilla ei ollut silloin ketään töissä. Periaatteessa voi sanoa, että hälyttimet pelastivat rakennuksen isommalta tuholta, Oksman sanoo.