Ruokolahdella vaalitaan Simo Häyhän perintöä koko kesän ajan

Jenny Rantanen

Simo Häyhää suuresti kunnioittava Harri Tonder on vastuussa Ruokolahden Reserviupseerikerhon järjestämästä "Tää on meiän maa" -näyttelystä.
Simo Häyhää suuresti kunnioittava Harri Tonder on vastuussa Ruokolahden Reserviupseerikerhon järjestämästä "Tää on meiän maa" -näyttelystä.

Ruokolahdella 57 vuotta elämästään asunut talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhä on osa paikkakunnan perintöä. Häntä kunnioittava näyttely on kesän ajaksi pystytetty Ruokolahden kirjastoon.

Jenny Rantanen

Näyttely alkaa kronologisesti Häyhän syntymästä Mattilassa.

Harri Tonder on jo parisenkymmentä vuotta järjestänyt Häyhästä näyttelyitä ja sanoo olevansa Häyhä -fani.

Aikaisemmista näyttelyistä kertynyttä aineistoa on myös osittain käytetty tämänkesäisessä näyttelyssä, mutta uutta aineistoa on myös saatu Simo Häyhän veljentyttärien Sanni Friarin ja Toini Pellisen kotialbumeista ja kuvakokoelmista.

Elämäkertanäyttely kertoo Häyhän elämän tärkeimmistä vaiheista ja on koottu kirjaston seinälle kronologisesti syntymästä kuolemaan.

Jenny Rantanen

Näyttely kiertää koko Ruokolahden kirjaston takaseinän.

— Simon elämä on jotain aivan erikoista, Tonder toteaa.

Näyttelyn nimi, ”Tää on meiän maa”, on Häyhän itsensä sanoma. Tonder kertoo niiden olleen Häyhän viimeiset sanat kotiväelleen ennen kuin hän liittyi palvelemaan maataan talvisodassa.

Poikamieseloa Killen ja kulpavolkkarin kanssa

Häyhä on tunnettu sotasankarina, jota Tonder kuitenkin pitää kilttinä ja vaatimattomana miehenä. Sotavuosien jälkeistä elämää värittävät esimerkiksi metsästysretki Urho Kekkosen seurana, poikamieselo suomenpystykorvansa Killen kanssa ja paikkakunnalla ajelu keltaisella kuplavolkkarillaan.

Häyhän elämän merkittävimmät vaiheet sekä hänestä kerrotut pienet yksityiskohdat luovat näyttelystä kokonaisuuden. Tonder pitää tätä näyttelyn valttina.

Lisäksi kirjaston yläkerrassa pyörii koko näyttelyn ajan TV2:n tekemä puolituntinen dokumentti Häyhästä, jonne näyttelyvierailla on vapaa pääsy.

Ruokolahdelle virtaa monia matkailijoita, jotka haluavat tutustua Häyhän jalanjälkiin. Häyhän hauta on Ruokolahden hautausmaalla melkein Kotiseutumuseota vastapäätä. Museo on tietoinen kirjastolla olevasta näyttelystä, minkä ansiosta niin hautausmaan alueelta kuin kirjastolta osataan vastavuoroisesti vinkata Häyhä -faneja oikeisiin paikkoihin.

Näyttely on Ruokolahden kunnan avustama ja osa myös Suomi 100 -tapahtumia. Tonderin mielestä Häyhä on ”suurena suomalaisena” vahva osa Suomen juhlavuotta.

”Tää on meiän maa” -näyttely on avoinna 12.6. - 25.8.2017 Ruokolahden kirjastossa
- ma - to klo 10 - 19 (poikkeuksena to 22.6., klo 10 - 16), pe klo 10 - 16.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.