EU pakotti Reiposen tilan muutokseen — savitaipalelaisen lihanjalostajan konsepti on kestänyt

Mika Strandén

Anne Niinimäellä on teurastamotyössä tarvittavat luvat kunnossa, mutta pääasiassa hän hoitaa Reiposen tilan paperityöt. Keittiöalan koulutus on taas tarpeen kahvilassa.
Anne Niinimäellä on teurastamotyössä tarvittavat luvat kunnossa, mutta pääasiassa hän hoitaa Reiposen tilan paperityöt. Keittiöalan koulutus on taas tarpeen kahvilassa.

Oman elinkeinon perusta murenee: mitä tehdä?

Sikatilan emäntä Anne Niinimäki oli tällaisen tenkkapoon edessä vuonna 1995. Sianlihan hinta romahti EU:hun liittymisen myötä. Sikalan laajennussuunnitelmat muuttuivat saman tien pilvilinnaksi.

— Joitakin possuja oli teurastettu jouluksi, ja lappeenrantalainen Ikosen teurastamo oli aloittanut toimintansa vähän aiemmin, savitaipalelaisen Reiposen tilan yrittäjä muistelee.

Esimerkki kannusti muutokseen, joka ei todellakaan jäänyt viimeiseksi.

Lainsäädäntö on tiukentunut, näyttökokeita ja toimilupia on päivitetty säännöllisesti ja vaihtuva valvova viranomainenkin on poikinut säätämistarpeita. Sikalanpito loppui vuonna 2014. Teurastus on jatkunut 20 vuotta, ja myymälä aloitti vuonna 2010.

Pitkiä päiviä

Anne Niinimäki syntyi Savitaipaleella 61 vuotta sitten. Keittiöalan koulutuksen hän kävi Lappeenrannassa, muttei viihtynyt kaupungissa.

— Lapsia ilmaantui, ja tuntui järkevämmältä kasvattaa heidät maaseudulla, viiden aikuisen lapsen äiti sanoo.

Niinimäen vanhemmat jäivät eläkkeelle, ja tilan sukupolvenvaihdosmahdollisuus tuki kotiinpaluuta.

Kokkikoulutus toimii lihanjalostustyössä.

— Kahvilan aukioloaikoina pitää nousta puoli neljältä aamulla leipomaan. Päivistä tulee helposti 16-tuntisia.

Kesä ja joulusesonki ovat kiireisintä aikaa Reiposen tilalla. Tuotteita on tarjolla sekä Savitaipaleen että lähikuntien marketeissa, ja kasvava lähiruokatrendi tukee toimintaa.

— Lappeenrannan seudun ravintoloiden kiinnostus on ollut meille iso juttu.

Seppä kastoi tilan

Reiposen tilan nimi perustuu 1800-luvulta juontuvaan tarinaan.

— Maantien laidassa oli sepän paja. Kun seppä lähti asioimaan kirkolle, tältä kysyttiin, mitä hän siellä oikein tekee. Kunhan tanssia reipottelee, kuului vastaus, Anne Niinimäki kertoo.

Reiponen päätyi muistitiedosta asiakirjoihin 1960-luvulla, kun Niinimäen isä osti naapuripalstan ja nimesi sen Reiposeksi.

— Tontinraja kulkee pihan keskeltä. Talomme on Reiposen puolella, muut rakennukset taas Toivolan puolella, emäntä sanoo.

Teuraseläinten kirjo on vaihtunut 20 toimintavuotena. Lammas on pysynyt listalla, mutta nauta, sika, strutsi ja villisika ovat kutistuneet kaniksi.

— Strutsia ja villisikaa oli vähän, nauta jäi pois hullun lehmän taudin myötä ja porsas sikalan lopetettua.

Myös teurastustoiminnassa on tapahtunut hiljattain sukupolvenvaihdos. Niinimäelläkin on teurastusluvat, mutta kaninkasvattaja ja uusi lampuri hoitavat työn itsenäisesti. Kaikki ovat naisia.

— Meillä on naisvaltainen teurastamo, Niinimäki toteaa.

Reiposen tilan 20-vuotisjuhla 14. lokakuuta kello 11—15.

Reiposen tila 20 vuotta

Tilan myymälä Hämäläisen kylässä Savitaipaleella (Elomäentie 256). Avoinna 22.12. saakka pe kello 11—17 ja la kello 11—15 ja talvitauonjälkeen taas 2.2.2018 lähtien.

Teurastamon 20-vuotispäivä la 14.10. kello 11—15.

Juhlaohjelma: kaninkasvattaja Pia Pöllönen ja lampuri Jenna Imeläinen kertovat eläinten kasvatuksesta. Myynnissä erä kanin ja karitsan lihaa. Lapsille piirustuskilpailu possusta, kanista ja karitsasta. Arvontaa ja kahvitarjoilu.

Lisätietoja: www.reiposentila.fi tai yrityksen Facebook-sivu.

Petteri Värtö

Petteri Värtö

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.