Seitsemän ylitti kaakkoisrajan uudella e-viisumilla viikonloppuna — Ylirajavartija Ari Jokinen sanoo rajanylitysten sujuneen ongelmitta

Kai Skyttä

Uusi e-viisumi ei ole ainakaan vielä aiheuttanut ruuhkia Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla. Arkistokuva.
Uusi e-viisumi ei ole ainakaan vielä aiheuttanut ruuhkia Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla. Arkistokuva.

Viime viikolla käyttöön tullut e-viisumi ei ole aiheuttanut ruuhkia Kaakkois-Suomen rajavartioston rajanylityspaikoilla. 

Ylirajavartija Ari Jokinen Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo, että viime viikolla rajan ylitti seitsemän e-viisumin haltijaa.

Venäjän e-viisumia on voinut anoa 1. lokakuuta alkaen. Ensimmäinen mahdollinen matkustuspäivä on neljän päivän kuluttua hakemuksen jättämisestä, joten matkustajaluvut ovat viikonlopun ajalta.

—Toistaiseksi tilanne on ollut hyvin rauhallinen, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan kaikilla seitsemällä matka rajan yli on sujunut hyvin.

—Tältä osin ei ole ollut mitään ongelmia.

Uusi ilmainen e-viisumi ei ole aiheuttanut kaakkoisrajalla mitään erityisiä toimenpiteitä. Jokinen uskoo, että e-viisumin vaikutus matkustajamääriin alkaa näkyä vähitellen.

—Alkuvaihe on ollut hyvin rauhallinen. Moni varmaankin tarkastelee, miten homma lähtee käyntiin, ja mitä kokemuksia muilla on, ennen kuin anovat itse, Jokinen sanoo.

—Luulen, että ensi kesä tulee näyttämään, miten homma etenee, kun matkanjärjestäjät ottavat koppia ja alkavat järjestää linja-automatkoja.

Venäjä alkoi myöntää maksuttomia sähköisiä viisumeita 1. lokakuuta lähtien Suomen ja 52 muun maan kansalaisille. E-viisumilla voi tehdä turisti- tai liikematkan sekä humanitaarisen vierailun Pietariin ja Leningradin alueelle, kerrotaan suurlähetystön verkkosivulla. Aiemmin e-viisumilla on päässyt myös Kaliningradiin.

Sähköisellä viisumilla voi matkustaa Venäjälle ja sieltä pois autolla ja lentokoneella sekä vesiteitse tai jalan, mutta junalla Venäjälle matkustavia viisumi ei toistaiseksi hyödytä, sillä rajavartiostolla ei vielä ole junaliikenteessä tarvittavaa e-viisumitarkastuslaitteistoa.

E-viisumilla voi ylittää valtakunnan rajan Nuijamaalla Brusnitshnojen, Imatralla Svetogorskin ja Vaalimaalla Torfjanovkan raja-asemilla. Lentämällä sähköisellä viisumilla pääsee Pietarin Pulkovon lentoasemalle ja vesiteitse se käy Vysotskin satamassa, Pietarin suursatamassa ja Pietarin matkustajasatamassa. Jalan rajan voi ylittää Virossa Ivangorodin raja-asemalla, mikä on jalankulkijoille tarkoitettu rajanylityspaikka.