Aku Partanen tuntee olonsa itsevarmaksi ennen hurjaa urakkaa — ”Kaikki edellytykset hyvälle tulokselle on olemassa”

AOP/Diego Azubel

Aku Partanen käveli 50 kilometrin ennätyksensä 3.49.00 keväällä Slovakiassa. Lontoossa hän yrittää nipistää siitä muutamia minuutteja pois. — Kyllä se kova juttu on, jos arvokisassa pystyy ennätystään parantamaan. Treenit osoittavat, että kone on kunnossa, Partanen ennakoi. Kuvassa Partanen hörppii vettä kahden vuoden takaisissa Pekingin MM-kisoissa, joissa hänen sijoituksensa oli 18:s.

Yleisurheilun MM-kisojen päätöspäivänä sunnuntaina käytävä 50 kilometrin kävely on todellinen suomalaisnäytös.

Keihäsmaineen jäätyä yksin Tero Pitkämäen harteille sinivalkoiset saivat edes yhteen lajiin täyden miehityksen, kun Lappeenrannan Urheilu-Miesten Veli-Matti ”Aku” Partasen lisäksi Lontoon katuja taivaltavat myös Jarkko Kinnunen ja Aleksi Ojala.

Veikkaan, että pistesijoille pitää kävellä sellainen 3.45-aika, 3.47–3.48 riittänee kymmenen hujakoille.

— Jos pääsen oman ennätykseni pintaan tai vähän alle, sijoituskin on silloin varmaan ihan hyvä, Partanen ennakoi puhelimitse Lontoosta.

Kuninkuusmatkalla ei ole tällä kertaa yhtä selkeää ennakkosuosikkia, vaan yllätyksiä voi tulla. Kisasta puuttuu useita kovia menijöitä.

— Yhtään en osaa sanoa, millainen kisa on taktisesti tulossa.

Sijoitusta parantamaan

Viidettä kertaa arvokisojen 50 kilometrille osallistuvan Partasen paras sijoitus on 18:s. Sen hän on tavoittanut kahdesti, Pekingin MM-kisoissa 2015 ja Zürichin EM-kisoissa 2014. Vuosi sitten Riossa Partasen olympiaurakka päättyi keskeytykseen jo ennen puoliväliä lonkkakipujen äidyttyä liian koviksi.

Ennätyksensä 3.49.00 hän käveli keväällä Slovakian Dudincessa.

— Pidemmän aikaa olen ollut jo terveenä ja treeneissä on ollut ihan hyvä vire. Siinä mielessä on itsevarma ja hyvä fiilis lähteä kisaan. Kaikki edellytykset hyvälle tulokselle on olemassa. Veikkaan, että pistesijoille pitää kävellä sellainen 3.45-aika, 3.47–3.48 riittänee kymmenen hujakoille.

Vatsakramppi helpotti

Kolme viikkoa sitten Kalevan kisoissa Partaseen iski vatsakramppi 20 kilometrin kilpailun jälkeen. Maalissa oksennellut Partanen vietiin ambulanssilla Seinäjoen keskussairaalaan. Siellä olo parani nopeasti, kun hän pääsi tiputukseen.

— Heti seuraavana päivänä sain jo aika hyvin syötyä ja juotua, ja palautuminen kisasta tapahtuikin yllättävän nopeasti. Pääsin tekemään vielä hyviä treenejä tässä välissä. Varmaan vatsa ei vain tykännyt siitä, kun kovan leirin jälkeen vedin heti perään äärimmäisen kestävyyssuorituksen, Partanen miettii.

Partasen ohjelmaan on kuulunut tänä vuonna tavallista enemmän kotiharjoittelua. Ratkaisua hän pitää hyvänä, sillä valmentaja Valentin Kononen on päässyt nyt seuraamaan paremmin harjoituksia. Talvella Partanen vietti kolme viikkoa Espanjassa, kesällä neljä viikkoa Italian vuoristossa.

Lontoossa nopea reitti

Lontoossa Partanen odottaa kovaa tulostasoa, sillä reitti on nopea ja olosuhteet hyvät.

— Reitti on tasainen ja käännökset loivia. Ei pitäisi olla myöskään liian kuuma, vaan perus Suomen kesäsään tyyppinen keli. Startin aikaan lämpötilaksi on ennustettu 13 astetta ja maaliin tullessa 18 astetta. Jonkin verran lämpötila nousee kisan aikana, mutta jäähdytykseen ei ainakaan tarvitse kiinnittää sen enempää huomiota.

50 kilometrin kävelyn startti on sunnuntaina kello 9.45 Suomen aikaa.

Suomalaiset 50 kilometrillä

Jarkko Kinnunen, Jalasjärven Jalas, ennätys 3.46.25, paras arvokisasijoitus 9:s.

Aleksi Ojala, Turun Weikot, ennätys 3.46.25, Ojala ei ole vielä päässyt maaliin arvokisoissa.

Veli-Matti ”Aku” Partanen, LUM, ennätys 3.49.00, paras arvokisasijoitus 18:s.

Kalle Sipiläinen

Kalle Sipiläinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.