Luumäen tonttiale on herättänyt kiinnostusta — Etunenässä lapsiperheet ja paluumuuttajat

Volter Buchhaupt ja Minna Ahonen sanovat, että Jurvala on heidän perheelleen asuinpaikkana nappiratkaisu. Turuset harkitsevat eläkeläiskotia.

Mika Strandén

Volter Buchhaupt (vas), Anita Mäkinen ja Maximilian Buchhaupt aikovat rakentaa hirsitalon Jurvalaan.
Volter Buchhaupt (vas), Anita Mäkinen ja Maximilian Buchhaupt aikovat rakentaa hirsitalon Jurvalaan.

Tukeva nippu hirsitaloesitteitä kainalossa paljastaa, että Volter Buchhaupt ja Minna Ahonen olivat saapuneet vakain aikein lauantaina Luumäen Asunto- ja tonttipäivään.

Itse asiassa pariskunta on suunnitelmissaan jo pitkällä.

— Keskustelemme vain talon katon muodosta, kaikki muu alkaa olla melko selvää. Katon muoto ratkaisee, kummasta omakotitalotontista lähdemme tekemään kauppoja.

He ovat ihastuneet Jurvalaan asuinpaikkana.

Sijainti on verraton, sillä Buchhauptin työmaat ovat Lappeenrannan ja Imatran suunnalla, ja Ahonen käy töissä Taavetissa. Jurvalassa voi asua lähellä luontoa, ja tontit tarjoavat väljyyttä.

— Ei tarvitse ajatella, että naapuritaloja olisi kolmella sivulla ja tie kulkisi neljännellä, kiittelee Minna Ahonen, jonka juuret ovat Luumäellä.

Asuminen omakotitalossa antaa heidän mielestään vapautta ja mukavuutta, joita ei välttämättä saavuttaisi rivi- tai kerrostalossa. Perheen pojalla, Maximilianilla, on mukana leikeissä ja peleissä usein iso kaverijoukko, eikä aina malteta olla hiljaa.

Lisäksi Volter Buchhaupt työskentelee rakennusalalla, joten unelma olisi itse toteutettavissa.

Luumäelle ehkä eläkevuosiksi

Hämeenlinnalaiset Kauko ja Arja Turunen etsivät Luumäen vapaitten tonttien kartalta mahdollisimman pientä maapalaa.

Ajatus muutosta eläkevuosiksi Luumäelle elää haaveissa, mutta ei ole pariskunnan ainoa vaihtoehto. Ne kaksi muuta ovat joko vaihtaa koti Kouvolaan tai jäädä Hämeenlinnaan.

Mika Strandén

Kauko (vas) ja Arja Turunen voisivat kuvitella asuvansa eläkeläisinä Luumäellä. Ehdotuksia talomalleista jakoi hirsitalomyyjä Pekka Rantanen.
Kauko (vas) ja Arja Turunen voisivat kuvitella asuvansa eläkeläisinä Luumäellä. Ehdotuksia talomalleista jakoi hirsitalomyyjä Pekka Rantanen.

Luumäen puolesta puhuu ennen kaikkea kesämökki. Siellä vietettiin viime vuonna kaikkiaan 32 viikonloppua siitä huolimatta, että ajomatkaa kertyy yhteen suuntaan noin 175 kilometriä.

Luumäellä on myös Arjan puolen sukulaisia, ja Kaukon sisaret asuvat Lappeenrannassa ja Kouvolassa.

Pariskunta uskoisi viihtyvänsä mökillä edelleen hyvin harrastustensa, kalastuksen, metsästyksen ja marjastuksen parissa.

Silti muutto on Kauko Turusen mukaan vähintäänkin pienen harkinnan paikka.

Hämeenlinnassa on asuttu 32 vuotta, siellä on kotitalo ja ystävät.

— Myös lasten ja lastenlasten luokse kyläilemään on Hämeenlinnasta vähemmän matkaa kuin Luumäeltä.

Mahdollisimman pieni uusi omakotitalotontti jää kuitenkin elämään haaveissa. Pieni sen pitäisi olla, että ehtisi vastata mökin ja mökkeilyn rinnalla omakotitalonkin vaatimuksiin.

Uusi hyvä tieyhteys lisää vetovoimaa

Juuri tällaisiin unelmiin Luumäen kunta tarjottelee vastausta myymällä kuivan maan omakotitalotontteja puoleen hintaan. Tarjous päättyy huhtikuun lopussa.

Asunto- ja tonttikaupan teemapäiviä on pidetty aikaisemmin kolmesti, keväistä alennuskampanjaa vedetään toistamiseen.

Mika Strandén

Kunnanjohtaja Anne Ukkonen uskoo, että uusi hyvä tieyhteys tuo mukanaan myös uusia asukkaita Luumäelle.
Kunnanjohtaja Anne Ukkonen uskoo, että uusi hyvä tieyhteys tuo mukanaan myös uusia asukkaita Luumäelle.

Kunnanjohtaja Anne Ukkosen mukaan kokemukset ovat olleet hyviä.

Noin 4800 asukkaan kunta laskee keskeisen sijaintinsa ansiosta kuuluvansa 3— 4 työssäkäyntialueeseen. Suosituin on Lappeenranta ja toiseksi suosituin Kouvola.

Myös suurin osa Luumäelle muuttavista on aikaisemmin asunut Lappeenrannassa, vaikka tulijoita on eri puolilta maata.

— Yksi vetovoimatekijöistämme on uusi hyvä tieyhteys, summaa Anne Ukkonen.

"Kysyntä on piristynyt"

Rakennustarkastaja Antti Tuuva haistelee, että kiinnostus omakotitalojen rakentamiseen on piristynyt viime vuodesta. Samaa saattoi päätellä teemapäivään osallistuneiden kyselijöiden määrästä.

Hän muistutti, että varsinainen kaupanteko ei ollut tarkoituksena, vaan esitellä mahdollisuuksia ja pitää rakentamisen ideaa esillä.

Esimerkiksi paluumuuttajat voivat rakentaa talon valmiiksi viimeisinä työssäolovuosinaan. Kun pääsee eläkkeelle, pääsee saman tien myös muuttamaan.

Luumäellä on noin sadan kappaleen tonttivaranto. Arvion mukaan vuodessa rakentuu noin kymmenen omakotitaloa, joten varantoa riittää noin kymmeneksi vuodeksi.