Lätkässä häviö, mutta pariskunta Jurvaselle ja Kokkolalle voitto: maakunnan vuoden ensimmäinen vauva syntyi Luumäelle

Vilma Jurvasen ja Samuli Kokkolan toinen lapsi syntyi vajaan viikon ennen laskettua aikaa ja ehätti vuoden ensimmäiseksi. Etelä-Karjalan keskussairaalassa ei viime vuonna päästy ihan tavoiteltuun tuhanteen synnytykseen.

Mika Strandén

Vilma Jurvanen ja Samuli Kokkola hoivailivat tuoretta tytärtään iltapäivällä vielä synnytyshuoneessa, sillä kaikki vuodeosaston huoneet olivat täysiä.
Vilma Jurvanen ja Samuli Kokkola hoivailivat tuoretta tytärtään iltapäivällä vielä synnytyshuoneessa, sillä kaikki vuodeosaston huoneet olivat täysiä.

Tässä vauvassa taitaa olla kilpailuhenkeä.

Luumäkeläisten Vilma Jurvasen ja Samuli Kokkolan toinen lapsi ponnisti maailmaan vajaata viikkoa ennen laskettua aikaa ja ehätti ensimmäiseksi Etelä-Karjalassa tänä vuonna syntyneeksi vauvaksi.

Päivänvalon tulokas näki uudenvuodenpäivänä kello 11.13. Se oli noin seitsemän tuntia sen jälkeen, kun vanhemmat olivat aamuyöllä startanneet matkaan Luumäen Jurvalasta.

Laskettu aika vauva Kokkolalle oli vasta loppiaisena, mutta tulokas antoi vahvoja merkkejä aikeistaan pitkin uudenvuodenaattoa.

— Katsottiin illalla Suomen nuorten lätkäpeli vähän sillä ajatuksella, että ei tarvitsisi herätä, kun lähtö tulee. Pari tuntia sen jälkeen ehdittiin kumminkin nukkua, pariskunta kertoo.

Mika Strandén

 Isoveli Roope ei vielä ole päässyt katsomaan 
tulokasta, mutta nimeä tulokkaalle hän on jo ehdottanut.— Omppu, jos se on tyttö.
Isoveli Roope ei vielä ole päässyt katsomaan tulokasta, mutta nimeä tulokkaalle hän on jo ehdottanut.— Omppu, jos se on tyttö.

"Heti rääkäisi"

Suomi hävisi lätkämatsin, mutta Jurvanen ja Kokkola voittivat. Tyttö Kokkola syntyi hyvävoimaisena ja -äänisenä. Painoa oli kertynyt 3 438 grammaa ja pituutta 49 senttiä.

— Heti rääkäisi, mutta vähän piti jalkapohjia kutitella, että saatiin röörit kunnolla auki, Samuli Kokkola myhäilee.

Koko revohkassa auttoi myös kokemus. Kun isoveli Roope vajaat kolme vuotta sitten syntyi, tulevat vanhemmat jättivät lähdön viime tinkaan.

— Silloin ei oikein tiedetty, mitä odottaa. Ehdittiin olla sairaalassa vain 25 minuuttia. Eipähän ehtinyt paljon jännitellä.

Katsottiin illalla Suomen nuorten lätkäpeli vähän sillä ajatuksella, että ei tarvitsisi herätä, kun lähtö tulee.

Nyt aikaa meni vähän kauemmin, mutta kaikki sujui hyvin. Vajaat neljä tuntia synnytyksen jälkeen tuoreet vanhemmat näyttävät varsin pirteältä.

Tyytyväiseltä elämäänsä näyttää myös vauva. Ensimmäinen ruokailu on jo takana ja yhteinen kieli vanhempien kanssa löytynyt.

— Kun nyrkki menee suun tienoille tai sormi suuhun, silloin pitää saada rintaa, vanhemmat valistavat.

Ei kiirettä pesulle tai pukemaan

Kolmen vuoden aikana vastasyntyneen hoito synnytysosastolla on ehtinyt hieman muuttua. Vauvaa ei heti kiirehditä pukemaan, vaan tämä saa kelliä rauhassa äidin vatsalla.

— Pesunkaan kanssa ei pidetä nyt kiirettä. Ihon bakteerikanta säilyy parempana niin, Jurvanen kertoo.

Nuori perhe oli uudenvuodenpäivänä vielä monta tuntia synnytyksen jälkeen synnytyshuoneessa. Vuodeosaston kaikki huoneet olivat varattuja.

Muutaman tunnin kuluttua syntymästä tyttö Kokkola on saanut ylleen sairaalan vaatteet. Vastasyntyneitä ei nykyisin kiirehditä pesemään ja pukemaan heti syntymän jälkeen, vaan tämä saa rauhassa ottaa tuntumaa vanhempiinsa.
Muutaman tunnin kuluttua syntymästä tyttö Kokkola on saanut ylleen sairaalan vaatteet. Vastasyntyneitä ei nykyisin kiirehditä pesemään ja pukemaan heti syntymän jälkeen, vaan tämä saa rauhassa ottaa tuntumaa vanhempiinsa.

Alle tuhannen synnytyksen jäätiin

Vielä iltapäivällä tyttö Kokkola oli alkaneen vuoden ainoa tulokas Etelä-Karjalan keskussairaalassa, mutta synnytyshuoneissa oli lupaavaa toimeliaisuutta.

Synnytysten määrä jäi viime vuonna Etelä-Karjalassa ensi kertaa niukasti alle tuhannen. Vuoden loppuun mennessä keskussairaalassa oli yhteensä 968 synnytystä. Lapsia syntyi kaikkiaan 983.

Keskussairaalan tavoitteena on 1 000 synnytystä vuodessa. Se on päivystysasetuksessa määritelty minimimäärä, jonka alle jääminen voi merkitä poikkeusluvan anomista sosiaali- ja terveysministeriöltä.