"Alkukesä riskialtteinta aikaa" —  Suomessa tapahtuu parikymmentä venepaloa vuodessa, yleisin syy on polttoainevuoto

Veneille ei ole olemassa erityistä katsastusjärjestelmää. On veneen omistajan vastuulla, että hän huoltaa tai huollattaa veneensä.

Mika Strandén

Lappeenrannan satamassa tuleen syttynyt vene savutti voimakkaasti.
Lappeenrannan satamassa tuleen syttynyt vene savutti voimakkaasti.

Tyypillisin syy venepalolle on polttoainevuoto.

— Yleensä kyseessä on polttoainevuoto. Voi myös olla, että veneessä on esimerkiksi tehty ruokaa ja siitä on syntynyt tulipalovaara, kertoo yksikön päällikkö Ville Räisänen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Eriasteisia tulipaloja veneissä kirjataan noin parikymmentä vuosittain. Trafin tilastoon päätyvät kaikki ne viranomaisjärjestelmiin kirjatut veneilyonnettomuudet, joiden syy on ollut tulipalo tai räjähdys.

— Määrä on suhteellisen pieni, sillä veneilyonnettomuuksia tapahtuu vuosittain noin 2 000.

Esimerkiksi saunalautat ovat varsin uusi, potentiaalinen turvallisuusriski.

— Sitä tässä vähän pelätään, että koska saunalautan kiuas aiheuttaa tulipalon. Onneksi mitään suuronnettomuutta ei ole toistaiseksi tapahtunut.

Ei katsastusjärjestelmää

Veneille ei ole olemassa erityistä katsastusjärjestelmää. On veneen omistajan vastuulla, että hän huoltaa tai huollattaa veneensä.

— Alkukesä voi olla riskialtista aikaa siinä mielessä, että monesti voi olla niin kiire vesille, ettei kaikkia asioita malteta ottaa huomioon. Haavereita voi syntyä tällöin helpommin.

Räisäsen mukaan silloin tällöin vastaan tulee huhuja siitä, että vanhat bensaletkut eivät kestä E95-bensiiniä. Hänen mukaansa tämän väitteen paikkansapitävyydestä ei ole kuitenkaan aukotonta näyttöä.

— Ne vanhat bensaletkut, joissa ei ole CE-merkkiä, eivät valmistajien mukaan välttämättä kestä E95-bensiiniä. Silloin kannattaa käyttää E98-bensiiniä.

Ylipäätään on niin, että bensaletkut, liitokset ja ruuvit eivät ole ikuisia.

— Jos yhtään epäilyttää, kannattaa olla yhteydessä tuotteen valmistajaan ja tarkistaa asia. Joka tapauksessa kyseessä ovat käyttötavarat, ja niiden asianmukaisesta kunnosta tulee huolehtia. |

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet