Janne Mustonen jonglöörasi moottorisahoillaan miljoonien televisiokatsojien edessä — Huiman vastaanoton saanut imatralaistaustainen taituri valloitti tuomarien sydämet Britain’s Got Talent -kilpailussa

Jos kutsu käy, seuraavassa vaiheessa Mustonen suunnittelee esittävänsä tempun, jota ainoastaan hän tekee koko maailmassa.

Aki Väkevä

Janne Mustonen kävi esiintymässä Britain's Got Talent -ohjelman kuvauksissa tammikuussa. Lauantaina esitetyssä jaksossa Mustonen raivasi tiensä ohjelman semifinaalivaiheeseen.

Ruokolahdella syntynyt ja Imatralla varttunut taikuri ja jonglööri Janne Mustonen on nousemassa Suomen seuraavaksi kansainväliseksi tositv-tähdeksi.

Mustonen osallistui tammikuussa Britain’s Got Talent -kykyohjelman kuvauksiin. Jakso, jossa Mustonen esiintyy esitettiin lauantaina televisiossa Iso-Britanniassa.

Mustonen esitti ohjelman kuvauksissa tempun, jossa hän jonglööraa kolmella käynnissä olevalla moottorisahalla. Esitys vakuutti, sillä Mustonen sai kaikkien neljän tuomarin hyväksynnän jaksossa.

— Se meni todella hyvin. Videolla ei näy, että tein pari muutakin temppua, mutta ohjelmaan leikattiin vain sahahomma. Tein setin niin kuin aina teen. Yleisö ja tuomarit taputtivat seisaaltaan.

Myös tuomareiden arviot esityksestä olivat ylistäviä ja jokainen heistä oli sitä mieltä, että Mustonen on ansainnut paikan jatkossa.

— Tuntui todella hyvältä. Olen tehnyt esityksen eteen niin paljon töitä ja hionut sitä, ja nyt työ kantaa hedelmää.

Sahat omalla kyydillä Lontooseen

Jo pitkään viihdetaiteilijana Suomessa esiintyneen Mustosen taival kohti tositv-tähteyttä alkoi viime lokakuussa, kun hän pitkän harkinnan jälkeen päätti lähettää hakemusvideon ohjelmaan.

— Olen useamman vuoden miettinyt, että lähtisin ulkomaille testaamaan show’n tasoa, että näkisin, olisiko se kansainväliset mitat täyttävä.

Pian videon lähettämisen jälkeen ohjelman tuotantotiimistä vastattiin ja ilmoitettiin, että Mustonen halutaan mukaan ohjelmaan. Pitkien kaavakkeiden täyttämisen ja puhelinhaastatteluiden jälkeen alkoi odottaminen.

Tieto ohjelmaan pääsystä venyi aivan viime metreille. Mustonen oli ilmoittanut sopivaksi osallistumisajankohdaksi 22. tammikuuta pidettävän kuvauspäivän. Tieto hyväksynnästä tuli vain viikkoa aiemmin.

Mustonen alkoi kiireesti järjestää sahojensa kuljetusta Lontooseen, sillä niitä ei saa viedä lentokoneessa. Kuriiripalvelun kyytiä varten sahoista piti muun muassa tyhjentää polttoaine.

— Selvittely oli todella stressaavaa. Oli huoli, näenkö sahoja enää koskaan. Olen aika kiintynyt niihin, kun ne ovat tärkeä tuotannon väline. Ne kuitenkin saapuivat perille vastaanottajaksi nimetylle henkilölle. Lensin sitten itse perässä.

Katso Mustosen ohjelmassa Britain's Got More Talentissa esitetty haastattelu sekä itse esitys alla olevalta videolta.

Sahat eivät käynnistyneet

Aamukahdeksalta alkanut kuvauspäivä oli Mustosen mukaan todella pitkä. Alkajaisiksi eteen tuotiin laaja salassapitosopimus. Seuraavaksi alkaneet haastattelut ja kuvaukset venyivät iltapäivään saakka.

— Minua kuljetettiin tauotta eri haastatteluihin. Ehdin syödä koko aikana vain yhden banaanin. Heillä on varmaan kolme tuntia haastattelumateriaalia minusta.

Esiintymisvuoroaan Mustonen sai odottaa puoli kymmeneen saakka illalla. Esiintyminen miljoonia televisiokatsojia keräävän ohjelman kuvauksissa ja tuomaristossa istuneen tähtimanageri Simon Cowellin edessä ei tuntunut mitenkään ihmeelliseltä.

— Yllätyin itsekin omasta reaktiostani. Ei se oikein jännittänyt. Ei ole väliä, kuka on katsomassa, teen aina parhaani. Olin kuitenkin odottanut todella pitkään ja olin todella väsynyt. Mietin, olenko parhaimmillani.

Kaikki meni suunnitellusti, mutta pieni ongelman tapainen show’hun mahtui. Esityksessä avustanut mies ei meinannut saada sahoja käyntiin, mikä huvitti suuresti sekä yleisöä että tuomaristoa.

Mustonen sanoo, ettei tilanne aiheuttanut hänelle suurempia paineita.

— Aina ne käynnistyvät lopulta. Avustaja oli lämmittänyt ne valmiiksi, mutta joskus vain käy noin. Videolla se näyttää pidemmältä ajalta kuin se oikeasti oli.

Aki Väkevä

Seuraavaan esiintymiseen uniikki temppu

Kuvausten jatkosta Mustosella ei ole tarkkaa tietoa, eikä hän jatkotapahtumia saisi paljastaakaan.

Edellisten kausien perusteella seuraavaksi ovat vuorossa suorana lähettävät semifinaalit, joista osa kilpailijoista etenee finaaleihin.

Jos tie vie jatkoon, Mustonen aikoo laittaa lisää vaikeuskerrointa show'hunsa. Hän suunnittelee ajavansa yksipyöräisellä samalla kirveellä, sapelilla ja keilapallolla jonglööraten.

— Olen ainut maailmassa, joka tekee tätä temppua. Luulen, että se on aika uniikki juttu brittiläisellekin yleisölle.

Temppu on miehellä tuttu jo pitkän ajan takaa, joten rutiinin sen tekemiseen pitäisi riittää myös suorassa televisiolähetyksessä.

— Se on kuitenkin herkkä temppu, jota pitää treenata viikoittain, että pysyy tuntuma yllä. Harjoittelen sitä muutenkin jatkuvasti.

Samaan aikaan televisiotähteyden kanssa Mustonen pyörittää arkeaan viihdetaitelijana.

— Ei tämä ole elämää vielä muuttanut. Samaan tapaan teen toimistohommia kuin ennenkin ja mietin, miten saisin markkinoitua show’ta.

Seuraavana projektina on rikkoa Guinnesin maailmanennätys kolmella moottorisahalla jonglöörauksessa. Hän on aiemmin yrittänyt ennätystä Lappeenrannassa, Imatralla ja kahdesti Kouvolassa. Viides yritys heinäkuussa Kouvolassa jää viimeiseksi.

— Jos ei onnistu, siirryn muihin haasteisiin.

Britain’s Got Talent

ITV-kanavalla esitettävä kykyjenetsintäohjelma.

Käynnissä on sarjan 12. kausi.

Jaksot ovat saavuttaneet parhaimmillaan yli 17 miljoonaa katsojaa.

Tämän kauden avausjaksoa katsoi parhaimmillaan yli 9 miljoonaa katsojaa.Tuomareina ovat Simon Cowell, Amanda Holden, Alesha Dixon ja David Williams.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet