Pömpeli ilmestyi jäädäkseen, ruosteiset palkit ovat ilmanvaihtohormeja.

Elena Liseytseva

Keskuspuiston laitaan Lappeen kirkon lähelle kuin varkain ilmestyneet teräspalkit herättävät kummastusta.
Keskuspuiston laitaan Lappeen kirkon lähelle kuin varkain ilmestyneet teräspalkit herättävät kummastusta.

Onko tämä joku uusi taideteos? Vai väliaikainen työmaarakennelma? Ruosteisten teräspalkkien rykelmä sojottaa kohti taivasta Lappeenrannan Keskuspuiston reunassa Lappeen kirkon tuntumassa. Läheinen Kurki-patsas jää auttamatta kakkoseksi.

Rakennelma tuli esiin hiljattain, kun sen kätkenyt Valta- ja Kauppakadun kulman työmaa-aita siirtyi lähemmäs uutta rakennusta.

Pimeään vuodenaikaan se näyttää jopa vähän taideteokselta. Ei siihen olisi rosteri, kirkas teräs tai lasi sopinut.

Pömpeli paljastuu Marian aukion alla olevan P-Cityn ilmanvaihtohormeiksi.

Kaupungin Williparkki-yhtiön toimitusjohtaja Mikko Hietamies selvittää, ettei hormeille oikein muutakaan paikkaa löytynyt.

— Toinen mahdollinen paikka oli muistaakseni City-käytävällä lähellä maan alle vieviä rappusia, mutta sinne niitä ei saatu.

Hietamiehen mukaan normit säätelevät tarkkaan hormien etäisyyttä rakennuksista.

Kaupunkikuvatyöryhmän siunauksella

Täytyikö näin herkkää paikkaa varten hakea jotain lupia?

— Kaupunkikuvatyöryhmäkin tätä asiaa käsitteli ja hyväksyi hormit ulkonäöllisesti ja sijoituksellisesti tuohon paikkaan. Rakennusluvan yhteydessä tämä paikka on muistaakseni käsitelty, vastaa Hietamies.

Kaupunki kävi aikanaan kovan kädenväännön Marian aukiolle suunnitelluista kiinteistöjen ilmanvaihtohormeista. Ne saatiin siirrettyä pois varsinaiselta aukiolta. P-Cityn hormisto jää aika näkyvälle paikalle.

— Eri vaiheissa on varmaan yritetty selvittää jos minkä näköistä mahdollisuutta. Yleensähän nämä viedään rakennusten katolle. Nämäkin nyt ovat tavallaan rakennuksen (P-Cityn) katolla, selvittää Hietamies.

Valaistus ja lehmuksia vielä tulossa

Rakennelma ja sen ympäristö vielä komistuvat. Palkkien ruosteinen pinta pysyy nykyisellään.

— Palkit ovat corten-terästä, jota nykyään arkkitehdit kovasti suosivat. Lisäksi rakennelma valaistaan. Pimeään vuodenaikaan se näyttää jopa vähän taideteokselta.

Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolosen mukaan palkkien kanssa samaan linjaan istutetaan kuusi kookasta lehmusta, jotka viereen rakentanut rakennusliike maksaa.

— Kolme lehmusta tulee tötteröistä Kauppakadulle päin ja kolme kirkolle päin. Ne korvaavat suunnilleen tuolta paikalta poistetut puut.

Tolosen mielestä näkymä muuttuu puiden ansiosta oleellisesti. Teräspalkkien verhoilua ”funtsittiin tarkkaan”.

— Ei siihen olisi rosteri, kirkas teräs tai lasi sopinut. Mielestäni vanhan näköinen corten-teräs oli paras, toteaa Tolonen.

Kurki-patsaskin kunnostetaan

Kurki-patsaan allasta ja ympäristöä kohennetaan. Vuotavan altaan pohja pinnoitetaan uudelleen. Kiveykset uusitaan myös patsaan ympäristössä.

—  Nopeimmillaan työt tehdään syksyllä. Joka tapauksessa ympäristö on kunnossa siihen mennessä, kun Kurki-patsas keväällä lakitetaan, lupaa Tolonen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.