Etelä-Karjalan kansanedustajat valmiina lain tiukennuksiin — maahanmuuttajien seksuaalirikokset järkyttävät

Maahanmuuttajien tekemät seksuaalirikokset ovat eduskuntaryhmien puheenjohtajien neuvottelun aiheena tiistaina. Etelä-Saimaa kysyi alueen edustajilta evästyksiä asiaan. 1. Mikä mielestäsi on asian ydin? 2. Mitä tälle ongelmalle pitäisi tehdä? 3. Uskotko, että eduskunta myös tekee?

Mika Strandén

Jani Mäkelä

Jani Mäkelä (ps.): Tänne on päästetty sellaista porukkaa, mitä tänne ei olisi pitänyt päästää.

1. Tässä on kyse siitä, että maahan on päästetty liikaa nuoria miehiä sellaisesta kulttuuritaustasta ja sellaisesta kansalaisuudesta, joilla on todetusti aivan valtavasti kantaväestöä suurempi todennäköisyys syyllistyä seksuaalirikoksiin.

Tänne on päästetty sellaista porukkaa, mitä tänne ei olisi pitänyt päästää. Kyse on lähinnä turvapaikanhakija-aallosta vuonna 2015, jolloin 80 prosenttia tulijoista oli nuoria miehiä juurikin näistä riskimaista.

2. Ensiksi estetään se, että muuttoliikettä ei enää tapahdu tulevaisuudessa ja toiseksi karkotetaan omiin kotimaihinsa sellaiset maahan tulleet, jotka eivät saa turvapaikkaa tai jotka syyllistyvät rikoksiin.

3. Olen pessimistinen tämän suhteen. Eri puolueet tulee tässä asiassa ulos.

Sipilä on julkisesti ilmoittanut, ettei haluaisi karkoittaa ulkomaalaisia rikollisia nykyistä tehokkaammin. Sdp on vastustanut tähän mennessä kaikkia haittamaahanmuuton kiristyksiä, mitä hallitus on esittänyt.

Nyt hyssytellään ennen vaaleja ongelmaa, yritetään minimoida perussuomalaisten kannatuksen nousu. Vaalien jälkeen puhutaan taas sähköautoista.

mIKA sTRANDÉN

Jukka Kopra

Jukka Kopra (kok.): Yksittäisiä nuoria miehiä ei turvapaikanhakijoina Suomeen tarvitse ottaa.

1. Meidän turvapaikkajärjestelmämme on tuonut maahan sellaisia henkilöitä, jotka eivät kunnioita maan lakeja ja jotka syyllistyvät rikoksiin. Tällaisia henkilöitä ei Suomessa tarvita.

On todettava ääneen, että Lähi-Idästä ja Afrikasta tulevat henkilöt syyllistyvät näihin merkittävästi keskimääräistä enemmän.

Pitäisi keskustella siitä, miten ohjata turvapaikkajärjestelmää siten, ettei tule yksinäisiä miehiä vaan että apu kohdistuisi avun tarvitsijoihin ja naisiin ja lapsiin. Yksittäisiä nuoria miehiä ei turvapaikanhakijoina Suomeen tarvitse ottaa.

2. Paljon on jo tehty turvapaikkapolitiikan tiukentamiseksi, mutta se ei riitä.

3. Uskon, että kun tapauksia on nyt tullut esiin, paksukalloisimmatkin uskovat tämän. Surullista sanoa, että tämä ei ole mikään yllätys. Varotukset olisi ollut syytä ottaa vakavasti.

Ratkaisut on kuitenkin haettava sivistyneesti länsimaisia arvoja soveltaen ja lakiin perustuen. Ei voi tehdä äkkiratkaisuja.

Mika Strandén

Anneli Kiljunen

Anneli Kiljunen (sd.): Kansalaisuuden menettäminen olisi oltava mahdollista myös törkeiden väkivalta- ja seksuaalirikosten perusteella

1. Seksuaalirikos on tuomittava jyrkästi. Me emme hyväksy seksuaalista hyväksikäyttöä, se on aina rikos, joka aiheuttaa tuomion ja/tai maasta poistamisen.

Samalla me tarvitsemme laajaa kansalaiskeskustelua ja tukea perheille keskustella asiasta oikealla tavalla: kuinka tulee toimia, jos netissä nuorta lähestyy epäasiallisesti ja lähentelevästi vieras henkilö.

On muistettava, että suurin osa maahanmuuttajista ei hyväksy minkäänlaista rikollista toimintaa, vaan tuomitsee ne yksiselitteisesti.

2. Sdp on esittänyt kuuden kohdan toimenpidelistan, joka voidaan toteuttaa välittömästi, sillä toimenpiteisiin liittyvät esitykset ovat eduskunnassa käsittelyssä.

Esimerkiksi kansalaisuuden menettäminen olisi oltava mahdollista myös törkeiden väkivalta- ja seksuaalirikosten perusteella, lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten vähimmäisrangaistusta on kovennettava nykyisestä ja alle 13-vuotiaaseen lapseen kohdistunut sukupuoliyhteyden sisältänyt hyväksikäyttö on tuomittava törkeänä raiskauksena.

3. Eduskunta pystyy vaikuttamaan asiaan toteuttamalla Sdp:n toimenpidelistaa.

Niina Villman

Ari Torniainen

Ari Torniainen (kesk.): Meidän tulee muuttaa meidän lainsäädäntöä, koventaa rangaistuksia, jotta tietävät, että vähällä ei pääse.

1. Missään tapauksessa tämmöistä ei tule hyväksyä eikä saa hyväksyä. Meidän pitää muuttaa lainsäädäntöämme tiukemmaksi.

Maahanmuuttajat eivät tiedä, miten Suomessa pitää käyttäytyä, ja se pitää iskostaa heille heti, kun he tulevat Suomeen.

2. Meidän tulee muuttaa meidän lainsäädäntöä, koventaa rangaistuksia, jotta tietävät, että vähällä ei pääse.

Eikä saa antaa pysyvää oleskelulupaa: pois maasta vaan. Pitää ottaa konkreettisesti tiukempi linja tähän.

3. Uskon, että näitten tapausten jälkeen, mitä on tullut ilmi, kaikilla puolueilla on yhteistä tahtoa muuttaa meidän lainsäädäntöä pikaisestikin. Uskon, että näin myös tehdään. Lähes kaikki puolueet ovat ilmaisseet samansuuntaisia ajatuksia. Jo viime kaudella olisi toivottu tiukempaa lainsäädäntöä raiskausasioihin, mutta sitä ei saatu.

Jussi lopperi

Suna Kymäläinen

Suna Kymäläinen (sd.): Valitettavasti näyttää siltä, että kulttuurinen tausta tai toimintatapa kertovat siitä, ettei olla perillä tyttöjen asemasta ja arvosta

1. Ytimessä on se, että nämä ovat täysin tuomittavia, eivät kuulu oikeuskäsitykseen millään tavalla Suomessa. Oulun tapaukset koskettavat niin laajalti, traumatisoituneita on lukemattomia. Voisi verrata suuronnettomuuteen. Jälkihoitoa tarvitaan.

Johtopäätelmien vetäminen on vaativa rasti, mutta valitettavasti näyttää siltä, että kulttuurinen tausta tai toimintatapa kertovat siitä, ettei olla perillä tyttöjen asemasta ja arvosta.

2. Tarvitaan ennaltaehkäisevää työtä, rangaistuksia kiristävää työtä ja tarvitaan tsekkausta ulkomaalaislakiin. On vahvistettava karkottamispäätöstä koskemaan myös näitä vakavia seksuaalirikoksia.

Suomessa tapahtuu aika paljon alaikäisten lasten hyväksikäyttöjä. Alaikäisen tahdonvastaisen seksuaalisen kanssakäymisen pitäisi olla raiskaus.

Pitää puhua seksuaalirangaistusten lainsäädännöstä enemmänkin. On puhuttu, mutta konkreettiset esitykset puuttuvat.

3. Uskon,että muutoksia tulee. Asia menee tunteisiin, mutta on myös järkiperäistä reagoida pikaisesti.