Imatran koulujen digiloikka etenee kompastellen: Laitteet eivät aina toimi ja verkkoyhteys kaatuu tai pätkii

Anu Pakarinen

Perjantai oli historiallinen päivä Jaana Valtoahon luokassa Imatrankosken koululla. Ensimmäistä kertaa koko luokka onnistui pääsemään nettiin samaan aikaan. - Viereinen luokka ei käytä nettiä nyt, arveli Valtoaho syyksi. Koulussa onkin harkittu verkkovuorojen käyttöönottoa.
Perjantai oli historiallinen päivä Jaana Valtoahon luokassa Imatrankosken koululla. Ensimmäistä kertaa koko luokka onnistui pääsemään nettiin samaan aikaan. - Viereinen luokka ei käytä nettiä nyt, arveli Valtoaho syyksi. Koulussa onkin harkittu verkkovuorojen käyttöönottoa.

Digitalisaation toinen aalto etenee Imatran kouluissa kangerrellen. 4.–6. luokkien oppilaille tänä syksynä hankittujen tietokoneiden käyttöönotossa on ollut suuria vaikeuksia. Eniten ongelmia tuottaa langattoman verkon puutteet ja pätkivät yhteydet.

— Lapsilta menee hermot. Opettajilta myös. Kerralla nettiin pääsee luokasta vain muutama oppilas. Loput 15 odottavat vuoroaan.

Koulussa on pienellä alueella kauhea määrä laitteita, joita käytetään samaan aikaan. Kuormitus on valtava.

Näin kuvailevat tilannetta Imatrankosken koulun opettajat Jari Hulkkonen, Johanna Siponen, Kristiina Pakkanen, Jaana Valtoaho ja Lotta Luukka-Kaivola.

Asennukset jäivät puolitiehen

Imatrankosken koulu ei ole ongelmineen yksin.

Syksyllä paljastui, että kesän aikana alakouluissa tehtäväksi sovitut langattoman verkon asennukset olivat jääneet puolitiehen.

Tietoa ongelmista alkoi kiiriä hyvinvointipalvelujen johtajalle Hanna-Kaisa Elloselle sitä mukaa, kun uusia tietokoneita otettiin alakouluissa käyttöön. Laitteet eivät pelanneetkaan odotetusti, mikä aiheutti pettymystä, turhautumista, ihmettelyä sekä ylimääräistä työtä.

— Langattomien verkkojen ja laitteiden kanssa on ollut isoja haasteita, mikä on luonnollisesti kuormittanut henkilökuntaa. Yhteydenottoja on tullut myös oppilaiden huoltajilta, Hanna-Kaisa Ellonen kertoo.

”Sanoisin ettei ole mokattu”

Kävi ilmi, että osa alakoulujen langattoman verkon 120 tukiasemasta oli jäänyt asentamatta toimintakuntoon saakka, vaikka toisin oli kuviteltu.

Imatran tietohallinto vierittää vastuuta Saimaan talous ja tieto -osakeyhtiölle (Saita), jolta asennukset oli tilattu.

Saitan toimitusjohtaja Salli Kortelainen kiistää yhtiön olevan yksinään vastuussa ongelmista.

— Aina voi löytää omasta toiminnasta parannettavaa. Sanoisin ettei ole mokattu, mutta toimitus on ollut hitaampi erinäköisistä syistä johtuen. Yleensä ne syyt eivät ole yksiselitteisiä, Kortelainen sanoo.

Ratkaisut löydetään kyllä

Ongelmia selitetään muun muassa asennusohjeiden epäselvyydellä, laitetoimitusten viivästyksillä, kesälomakaudella sekä puutteellisilla lähtötiedoilla.

Salli Kortelaisen mukaan ongelmiin haetaan koko ajan ratkaisua yhteistyössä Imatran tietohallinnon kanssa. Aivan helppo toimintaympäristö ei ole kyseessä, hän jatkaa.

— Koulussa on pienellä alueella kauhea määrä laitteita, joita käytetään samaan aikaan. Kuormitus on valtava.

Vie aikansa, että kaikki säädöt saadaan kohdalleen. Se, mikä on toimii yhdessä koulussa, ei välttämättä toimi toisessa. Kortelainen on silti luottavainen.

— Uskon että kaikkiin kouluihin saadaan toimivat järjestelmät. Yksittäisiä ongelmia tulee varmasti aina, mutta on paljon ympäristöjä, joissa verkko toimii jo hyvin.

Anu Pakarinen

Anu Pakarinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.