Ali Giray on kulkenut vuoksenniskalaisesta pizzeriasta tulkkauspalveluyrityksen johtoon

Olli-Pekka Härmä

Ali Giray vierailee säännöllisesti Imatralla. Pääsyynä on Vuoksenniskalla asuvat vanhemmat. Myös Girayn isänsä kanssa perustama Dara toimii edelleen alkuperäisessä paikassaan uusien yrittäjien luotsaamana.
Ali Giray vierailee säännöllisesti Imatralla. Pääsyynä on Vuoksenniskalla asuvat vanhemmat. Myös Girayn isänsä kanssa perustama Dara toimii edelleen alkuperäisessä paikassaan uusien yrittäjien luotsaamana.

Pieni tyrkkäys oikeaan aikaa oikeassa paikassa voi johtaa pitkälle.

— Ei vaadi paljon, että sopiva auktoriteetti oikeaan aikaan antaa oikean suunnan, sanoo Ali Giray.

Suomen pakolaisapu valitsi Girayn vuoden pakolaismieheksi. Giray on tunnustuksesta otettu, vaikka myöntää hämmästelevänsä hiukan valintaa.

— Ilmeisesti olen tehnyt jotain oikein. En kuitenkaan pidä itseäni pakolaisena, koska olen kasvanut Suomessa muiden lailla.

Giray on Turkin kurdi, joka saapui Suomeen 11-vuotiaana vuonna 1993. Perhe muutti Imatralle 1990-luvun loppupuolella.

Itse tyrkkäys tapahtui vuosituhannen vaihteessa Vuoksenniskan lukion kansliassa. Giray jäi ulkopuoliseksi ja päätti lopettaa opiskelun ja siirtyä töihin isänsä pizzeriaan Vuoksenniskalle.

— Rehtori Raija Filpus sanoi, ettei hän anna minun lopettaa.

Isä oli rehtorin kanssa samoilla linjoilla, mies luki itselleen valkolakin. Jälkeenpäin hän on kiitollinen vahvoista auktoriteeteista.

Toinen tyrkkijä, vanhempien lisäksi, oli kirjanpitäjä Kaarina Nikkanen. Giray hoiti isänsä yrityksen asioita paremman kielitaitonsa vuoksi pienestä pitäen ja Nikkasesta löytyi tukihenkilö byrokratiaviidakkoon.

— Halusin kehittää yritystä ja ramppasin Kaarinan luona. Kyselin, mikä on ALV ja mitä verot tarkoittavat. Hän jaksoi aina selittää asiat.

Tyrkkäykset kantoivat hedelmää. Giray pyörittää nykyään Joensuussa tulkkikeskusta. Tulkkikeskus syntyi kun mies huomasi käyttävänsä valtaosan ajastaan neuvoen maahanmuuttajia.

— Päivästä saattoi mennä kuusi tuntia muiden neuvomiseen. Palkkasin ravintolaan työntekijän ja keskityin neuvontaan.

Nykyisin Tulkkikeskukselle työskentelee yli 300 tulkkia ja kääntäjää. Kielivalikoimaan kuuluu yli 60 kieltä.

Ennen tulkkikeskusta mies toimi ravintola-alalla, ja pyöritti kolmea pizzeriaa, joista kaksi oli Imatralla ja yksi Haminassa. Nykyiseen kotikaupunkiinsa Joensuuhun hän taas perusti pizzeriaketjun, joka toimii nykyisin yrittäjävetoisesti.

Olli-Pekka Härmä

Uusimmat uutiset

Kommentoidut