Uteliaisuus pitää vanhuuden loitolla, sanoo harmonikkataiteilija Veikko Ahvenainen — 90-vuotias Ahvenainen esiintyy Ruokolahdella torstaina ja Savitaipaleella perjantaina

Myönteinen ajattelu on 90-vuotisjuhlakiertuellaan olevan harmonikkataiteilija Veikko Ahvenaisen supervoima.

Tiina Aho

90-vuotisjuhlavuottaan viettävä Veikko Ahvenainen työstää parhaillaan uutta musiikkia. Juhlavuoden kunniaksi Ahvenaiselta julkaistiin kolmen levyn kokoelma. — Parhaiden levytysten valitsemiseen meni neljä kuukautta aikaa, Ahvenainen kertoo. Kuva arkistosta.
90-vuotisjuhlavuottaan viettävä Veikko Ahvenainen työstää parhaillaan uutta musiikkia. Juhlavuoden kunniaksi Ahvenaiselta julkaistiin kolmen levyn kokoelma. — Parhaiden levytysten valitsemiseen meni neljä kuukautta aikaa, Ahvenainen kertoo. Kuva arkistosta.

Harmonikkataiteilija Veikko Ahvenainen kiertää parhaillaan Suomea 90-vuotisjuhlakonserttinsa merkeissä. Ahvenainen on soittanut harmonikkaa 14-vuotiaasta saakka ja jaksaa edelleenkin väsymättä. Torstaina Ahvenainen esiintyy Ruokolahdella ja perjantaina Savitaipaleella. Maanantaina Veikko-tekstin koristama Giulietti soi Parikkalassa.

Miten 90-vuotias jaksaa kiertää, Veikko Ahvenainen? Tänäkin kesänä juhannukselta alkanut kiertueesi kestää heinäkuun loppuun ja esiinnyt heinäkuussa lähes joka päivä. Yhteensä teet vuodessa noin 50 keikkaa.

— Olen utelias elämästä, se pitää liikkeellä. Kun uteliaisuus katoaa, vanhuus alkaa. Positiivinen asenne pitää mielen virkeänä ja ratkaisee sen, että jaksaa. Lisäksi huolehdin fyysisestä kunnostani juoksemalla joka päivä. Maratoneja en enää vedä, koska maraton vaatii niin paljon harjoittelua. Mutta olen juossut 31 maratonia.

Olet soittanut harmonikkaa 76 vuotta. Tarvitseeko sinun enää harjoitella soittamista?

— Harjoittelen uusia ohjelmistoja kiertuetta varten joka päivä vaimoni Carinan kanssa.

Onko elon polulla tapahtunut missään vaiheessa mitään sellaista, mikä olisi uhannut lopettaa harmonikan soittosi?

— Ei ole. Olen ollut onnekas mies.

Mikä on mielestäsi harmonikan asema Suomessa tänä päivänä?

— Kaikilla instrumenteilla on nousu- ja laskukautensa. Tällä hetkellä olen huolissani siitä, mistä saadaan tarpeeksi hyviä soittajia, niin harmonikalle kuin muillekin soittimille. Musiikin opetuksessa ei välttämättä vaadita kurssitutkintoa ja sellainen heikentää soittajien tasoa. Esimerkiksi sinfoniaorkestereihin on vaikea löytää soittajia. Hyväksi soittajaksi ei ole oikotietä, se vaatii vuosien harjoittelua, sisua ja kunnianhimoa.

Kotona kirjoitan uusia kappaleita ja suunnittelen tulevaisuutta. — Veikko Ahvenainen

Onko sinulle väliä sillä, puhutaanko harmonikasta, haitarista vai hanurista? Puheessasi vilisee sana ”harmonikka”.

— Harmonikkahan on soittimen virallinen nimi. Hanuri on alapääilmaus. Eivät minua mitkään nimitykset haittaa, mutta se mitä sopii käyttää riippuu asiayhteydestä. Joku voi sanoa, että Veikko soittaa hyvin haitaria, mutta kirkkokonsertista puhuttaessa haitari taas ei oikein sovi. Minulla ei ole soittimelle lempinimeä, vaan puhun harmonikasta.

Jari Laine / Color-Kuva Oy

Aviopari Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund esiintyvät yhdessä myös Veikon 90-vuotiskiertueella.
Aviopari Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund esiintyvät yhdessä myös Veikon 90-vuotiskiertueella.

Harmonikalla on lukuisia lempinimiä ja onpa siitä vitsiäkin väännetty. Mikä haitarivitsi sinulla tulee ensimmäisenä mieleen?

— Pyhän Pietarin luo taivaanportille tuli erilaisia soittajia. Pietari kysyi, mikä ammatti kenelläkin oli maan päällä ollut. Harpunsoittaja ilmoittautui, mutta Pietari totesi, että niitä taivaassa oli jo miljoonia ja lähetti harpunsoittajan alakertaan. Kun Pietarin kohdalle sattui harmonikansoittaja, totesi Pietari, että ”tervetuloa taivaaseen, sinulla on ollut helvetti jo maan päällä”.

Heh. Sinun kohdallasi vitsi ei taida päteä, kun puhut myönteisestä elämän asenteesta vielä vuosikymmenten soittamisen jälkeenkin.

— No ei. Vaalin positiivista asennetta välittämällä muista ihmisistä ja yrittämällä parhaani. Positiivisuus menee soittoonkin.

Harmonikka on suuressa roolissa myös arjessasi, mutta miten rentoudut?

— Juurikin lenkkeilemällä ja lintujen laulua kuunnellen. Löhöily ja telkkarin katselu on minulle vierasta. Kotona kirjoitan uusia kappaleita ja suunnittelen tulevaisuutta. Ensi vuonna ilmestyy levyllinen uusia kappaleita, mutta levyn aiheen pidän vielä itselläni.

Veikko Ahvenaisen 90-vuotisjuhlakonsertti Ruokolahdella Ruokolahti-salissa torstaina 11.7. kello 19, Savitaipaleella Heituinlahden nuorisoseurantalolla perjantaina 12.7. kello 19 ja Parikkalassa Harjulinnassa maanantaina 15.7. kello 19.

Veikko Ahvenainen

Syntynyt Kuopiossa 24.9.1929.

Yksi maailman kuuluisimpia harmonikkataiteilijoita.

Itseoppinut, konsertoinut vuodesta 1957 lähtien.

Tällä hetkellä kiertää Suomea 90-vuotisjuhlakonserttinsa merkeissä vaimonsa Carina Nordlundin kanssa.

Suomen eniten levyttänyt artisti 1 064:llä levytyksellä.

Julkaisee uuden levyn ensi vuonna.