Saimaannieriälle on perustettu oma seurantaryhmä — Sen tavoite on elinvoimainen ja kalastusta kestävä nieriäkanta

Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon alueilla sijaitseva Kuolimo on äärimmäisen uhanalaisen lajin tärkein elinalue.

Marleena Liikkanen

Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen laji. Arkistokuva.
Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen laji. Arkistokuva.

Saimaan nieriäkannan turvaamiseksi perustettiin syyskuun lopulla laajapohjainen seurantaryhmä. Se on jo merkinnyt karttoihin nieriän tärkeimmät tiedossa olevat lisääntymis- ja syönnösalueet sekä kaupalliselle ja vapaa-ajankalastukselle tärkeät vesialueet.

— Tiedonjako ja yleinen henki on hyvin avoin ja rakentava. Tämä on hyvä lähtökohta seurantaryhmän toiminnalle, kertoo ely-keskuksen kalastusbiologi ja seurantaryhmän sihteeri Teemu Hentinen.

Äärimmäisen uhanalainen nieriä on rauhoitettu kokonaan tärkeimmällä elinalueellaan eli Kuolimolla sekä Saimaalla Puumalansalmen eteläpuolisissa vesissä kuten Yövedellä ja Luonterilla.

— Kuolimolla on tehty pitkäjänteistä työtä nieriän suojelemiseksi. Tästä huolimatta ryhmälle haluttiin kunnianhimoinen ja pitkäjänteistä yhteistyötä vaativa tavoite. Se on elinvoimainen nieriäkanta, joka kestää kalastusta, tiivistää Pro Kuolimo ry:n ja seurantaryhmän puheenjohtaja Hannu Jokinen.

Nieriäkannan seuranta- ja hoitotoimien lisäksi Kuolimon vesiensuojelun edistäminen on tärkeää. Kuolimon vesi on tummentunut koko 2000-luvun, ja tumma vesi lämpenee herkemmin mikä taas heikentää happitaloutta ja nieriälle tärkeiden elinalueiden määrää.

Ryhmän on asettanut Pohjois-Savon ely-keskus. Ryhmä toimii viiden vuoden jaksoissa, joista ensimmäinen päättyy 31.5.2023.

Ryhmän tehtävä on edistää yhteistyötä, tiedotusta ja kestävän kalastuksen toimenpiteiden käyttöönottoa sekä nieriän suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista.

Ryhmässä on mukana kalastusalueita, osakaskuntia, järjestöjä, kaupallisen ja vapaa-ajankalastajien edustajia, Etelä-Karjalan liitto, Savitaipaleen kunta, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus ja muita viranomaisia. Ryhmää tullaan täydentämään tarpeen mukaan.

Kalastuksen ja suojelun yhteensovittamisessa riittää tekemistä. Uudet kalatalousalueet aloittavat toimintansa 2019. Myös ne pohtivat omissa käyttö- ja hoitosuunnitelmissaan kestävää kalastusta ja keinoja vaarantuneiden tai uhanalaisten kalakantojen elvyttämiseksi.