Ylioppilastodistuksen painoarvo kasvaa — Opetushallituksen johtaja: "Toivottavasti ei tule sellaista muoti-ilmiötä, että kaikkien abien pitäisi mennä valmennuskursseille"

Lukiolaisten liiton mukaan pääsykoeuudistus voi nostaa lukiolaisten paineita.

Kai Skyttä

Lukio-opiskelijoiden paineet voivat kasvaa, kun ylioppilastodistuksen painoarvo kasvaa. Kuvan opiskelijat eivät liity juttuun.
Lukio-opiskelijoiden paineet voivat kasvaa, kun ylioppilastodistuksen painoarvo kasvaa. Kuvan opiskelijat eivät liity juttuun.

Valmennuskursseille osallistumisesta ei saisi tulla henkistä pakkoa abiturienteille.

Tätä mieltä on yleissivistävästä koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta opetushallituksessa vastaava johtaja Jorma Kauppinen. Hänen mielestään lukion oppimäärän pitää riittää siihen, että ylioppilaskirjoituksista suoriutuu hyvin.

— Toivottavasti ei tule sellaista muoti-ilmiötä, että kaikkien pitäisi mennä valmennuskursseille. Lähtökohtana pitää olla se, että kun opiskelee lukiossa kolme vuotta hyvin, saavuttaa korkeakoulukelpoisuuden. Kurssille osallistumisen pitäisi olla harkinnan tulos.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on linjannut, että korkeakoulut alkavat valita pääosan opiskelijoistaan ylioppilastodistuksen perusteella. Todistusvalinta otetaan korkeakouluissa laajasti käyttöön vuonna 2020.

Ylioppilastodistuksen merkityksen kasvaessa valmennuskursseja tarjoavat yritykset suuntaavat tarjontaansa abiturienteille, ja myös lukiot ovat alkaneet järjestää omia kertauskurssejaan.

Mitään joukkohysteriaa tämä tuskin aiheuttaa. — Alvar Euro

"Hyviä lukioita on kautta maan"

Kauppisen mukaan suomalaiset lukiot ovat tasavahvoja.

— Helposti tulee sellainen käsitys, että Suomen lukiot ovat kovin eri tasoisia. Harha tulee siitä, että Helsingin huippulukioihin pääsyyn vaaditaan korkeaa keskiarvoa. Toki se monesti johtaa siihen, että niistä lukioista tulee osaavia, hyviä oppilaita. Mutta samalla tavalla eri puolilta maata tulee hyvää tulosta. Lukion opettajissa on hyvä kelpoisuusprosentti, ja hyviä lukioita on kautta maan.

Lukiolaisten liitto: Uudistus voi lisätä paineita

Lappeenrannan lyseon lukion rehtorin Mika Luukkosen mukaan pääsykoeuudistus on puhuttanut lukiolaisia.

— Siihen ei kuitenkaan ole suhtauduttu dramaattisesti. Opiskelijat ovat käyttäneet tähänkin asti esimerkiksi Eximian kursseja. Jää nähtäväksi, miten iso valmennuskurssien rooli on jatkossa.

Uudistus voi nostaa lukiolaisten paineita ylioppilaskirjoituksissa onnistumiseen, sanoo Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Alvar Euro.

— Mutta mitään joukkohysteriaa tämä tuskin aiheuttaa. Lukiossa on tarjolla kaikki kurssit, jotka yo-kokeissa pärjääminen vaatii.

Luetuimmat