Imatralaiskomisario vaikuttui jalkapallon MM-kisojen turvatoimista Pietarissa: ”Sellainen fiilis tuli, ettei mitään pääse tapahtumaan”

Rikoskomisario Ari Järveläinen seurasi vapaapäivänään Argentiinan ja Nigerian kohtaamista Krestovsk-stadionilla. Yleisöä oli lähes 65 000, mutta kaikki sujui kuin unelma.

MM-kisojen voittajasta on seurueessa erilaisia veikkauksia, kertoo Ari Järveläinen (toinen vasemmalta). Kuvassa myös Niko Järveläinen, Nuutti Toiviainen ja Heikki Kallio.
MM-kisojen voittajasta on seurueessa erilaisia veikkauksia, kertoo Ari Järveläinen (toinen vasemmalta). Kuvassa myös Niko Järveläinen, Nuutti Toiviainen ja Heikki Kallio.

Lähestulkoon aivan naapurissa järjestettävät jalkapallon MM-kisat saivat liikkeelle myös imatralaisen Ari Järveläisen.

Oli hyvä syy lähteä, sillä neljän vuoden välein järjestettäviä kisoja tuskin saadaan toista kertaa näin lähelle Etelä-Karjalaa, hän perustelee.

Erityisen paljon ihailin väkijoukkojen hallintaa. — Ari Järveläinen

Järveläinen seurasi Krestovsk-stadionilla lähes 65 000 muun ihmisen kanssa, kun Nigeria hävisi Argentiinalle tiistaina 1–2. Uskomattoman hieno tapahtuma, hän kuvailee.

— Tunnelma oli hyvin positiivinen ja kansainvälinen. Vieressä istui hävinneen joukkueen kannattajia, mutta kukaan ei käyttäytynyt aggressiivisesti. Jalkapallohuligaaneja ei näkynyt. Vaikka yleisöä oli näin paljon, kaikki meni sujuvasti, Järveläinen kuvailee.

Ammatillista mielenkiintoa

Vaikka kyse oli puhtaasti vapaa-ajan matkasta, hän seurasi turvajärjestelyjä erityisellä mielenkiinnolla ammattinsa johdosta.

Järveläinen työskentelee siviilissä Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella rikoskomisariona. Mukana Pietariin matkusti poliisiystävä, poika ja pojan kaveri.

Matkaan lähdettiin omalla autolla, joka jätettiin Viipuriin. Sieltä matka jatkui paikallisliikennettä hyödyntäen Pietariin.

Jo tässä vaiheessa huomasi, että järjestäjät olivat panostaneet matkanteon sujuvuuteen ja ruuhkien ehkäisyyn. Kisaturistit matkustivat ilmaiseksi.

— Kisaturistin ei tarvinnut Viipurissa ostaa junalippua tai Pietarissa metrolippuja, mikä nopeutti liikkumista.

Näkyvää ja näkymätöntä valvontaa

Pietarissa turvatoimet olivat hyvin näkyvät. Järveläinen arvioi, että se on tarkoituskin.

Silminnähden tiukat turvatoimet luovat yleisölle turvallisuudentunnetta ja mahdollisille rähisijöille lähtee selvä viesti, ettei kannata.

Esimerkiksi matkalla metrolta stadionille viranomaiset näkyivät hyvin katukuvassa. Stadionille kuljettiin metallinpaljastimen kautta.

— Sellainen fiilis tuli, ettei mitään pääse tapahtumaan, Järveläinen kertoo.

Homma hanskassa

Suuresta väkimäärästä huolimatta minkäänlaista kaaosta ei syntynyt missään vaiheessa. Homma oli alusta loppuun hyvin hanskassa, Järveläinen sanoo.

— Erityisen paljon ihailin väkijoukkojen hallintaa. Sisäänpääsy tapahtui sujuvasti ja ihmiset myös purkautuivat stadionilta hallitusti. Yleisö ei missään vaiheessa sumppuuntunut.

Järveläinen ei ole aiemmin ollut jalkapallon MM-kisoissa.

— Vertailukohtaa ei siis ole, mutta olin hyvin vaikuttunut.

Uusimmat uutiset