Imatralla keskusteltava myös verojen korotuksista — Talousarviossa menot kuusi miljoonaa euroa tuloja suuremmat

mari pajari

Imatran ensi vuoden talousarvion käsittely alkaa tänään kaupunginhallituksessa.
Imatran ensi vuoden talousarvion käsittely alkaa tänään kaupunginhallituksessa.

Imatran kaupungin ensi vuoden talousarviota rakennetaan väheneville verotuloille ja valtionosuuksille.

Menopuolella tulevan vuoden rasitteena ovat noin kuudella miljoonalla eurolla kasvavat menoerät, joihin kaupunki ei voi vaikuttaa omilla päätöksillään.

— Talouden tasapainottaminen on tällä kerralla poikkeuksellisen haasteellista, on apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heinon arvio kaupungin taloustilanteesta.

Kaupunginhallitus aloitti talousarvion käsittelyn maanantaina. Ensimmäinen käsittelykierros saadaan valmiiksi tiistaina.

Keskusteluissa nousee arvioitavaksi myös tarve korottaa veroja ja maksuja.

Talousarvion tulopuoli perustuu siihen, että verotus säilyy nykyisellä tasolla. Ensi vuoden verotuloennusteiden perusteella kaupungin verotulot ja valtionosuudet ovat jäämässä pienemmiksi kuin tänä vuonna.

Vuosi sitten tehdyssä taloussuunnitelmassa kunnallisveron tuotto vuodelle 2019 arvioitiin 90,5 miljoonaksi euroksi.

Kunnallisveron veroprosentti on Imatralla 20. Yhden prosenttiyksikön vaikutus verotuloihin on Imatralla noin neljä miljoonaa euroa.

Kiinteistöverosta kaupungille on kertynyt 9,5 miljoonaa euroa ja yhteisöveroista noin neljä miljoonaa. Valtionosuuksia Imatra on saanut 55 miljoonaa.

Talousarvion menopuolella Eksoten Imatran maksuosuus nousee ensi kolmella miljoonalla eurolla. Summa perustuu Lappeenrannan kaupungin tekemään laskelmaan, ja sitä käytetään Heinon mukaan pohjatietona kaikissa Eksoten jäsenkunnissa.

Jo tiedossa olevia menolisäyksiä tulee kaupungille Vuoksenniskan uuden koulun vuoksista ja kouluruokailusta. Varhaiskasvatuslain muutos lisää myös kunnan menoja.

Luetuimmat