Parikkala rakentaa 9,5 miljoonalla eurolla puukoulua – Kirjolan koulun laajennuksen takana ovat vanhan tilan sisäilmaongelmat

Rakentaminen: Kunta ponnistaa omin varoin Kirjolan kouluun laajennuksen puusta.

Katri Levänen

Parikkalan Kirjolan kouluhankkeesta on tulossa valtava investointi.
Parikkalan Kirjolan kouluhankkeesta on tulossa valtava investointi.

Parikkalan kunta satsaa niukan talouden aikana lasten ja nuorten koulutukseen. Kunta rakentaa kirkonkylän kupeessa toimivaan Kirjolan kouluun uuden puuosan vanhan tilalle ja remontoi jäljelle jäävää osaa. Koulu on Parikkalan suurin koulu, jossa opiskelee lapsia ja nuoria esiopetuksesta lukioon.

Kunnan budjetissa investointi on mittava, sillä siihen on varattu 9,5 miljoonaa euroa.

Kirjolan koulu rakennettiin 1960-luvun puolivälissä ja siihen tehtiin niin sanottu A-osa 1990-luvulla. Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 2. kesäkuuta, että koulun vanha osa puretaan.

Syynä koulutilojen uudistamistarpeelle ovat sisäilmaongelmat. Oppilaat ja opiskelijat siirtyvät syksyllä siirtotiloihin.

– Aluksi ajatus oli, että opiskelua olisi voinut jatkaa vanhassa osassa uuden rakennuksen valmistumiseen saakka, mutta se ei ole mahdollista, Kirjolan koulun rehtori Sarri Aalto kuvaa tilannetta.

Uuden koulun piti alunperin olla valmis syksyllä 2021. Rakentamispäällikkö Vesa Berg kertoo kuitenkin, että oppilaat eivät pääse aloittamaan vielä tuolloin uusissa tiloissa. Syynä on uusi kilpailutus, johon Bergin mukaan päädyttiin kustannussäästöjen hakemisek-si.

Se on hieno sijoitus tämän alueen lapsille. — Sarri Aalto

– Tavoite on, että rakentaminen lähtisi syksyllä käyntiin. Se voi kestää 22 kuukautta, Berg summaa.

Rehtori Aalto sanoo, että kouluremonttiin on suhtauduttu paikkakunnalla myönteisesti.

– Se on hieno sijoitus tämän alueen lapsille, Aalto kommentoi maalaispitäjän isoa taloudellista satsausta.

Jaettu urakka

Kirjolan koulun rakentamisurakan toteuttamismuoto on jaettu urakka alistettuna sivu-urakkana. Se tarkoittaa, että urakka pilkotaan osiin ja jaetaan useamman urakoitsijan tehtäväksi. Urakassa on pääurakoitsija ja sivu-urakoitsijoita.

Kunnanhallituksen päätöksen mukaan Kirjolan rakennusurakassa käytetään alistettua sivu-urakka sopimusta, jossa työt alistetaan pääurakoitsijan alaisuuteen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset