Asiantuntija neuvoo: Kiinnostu siitä mitä lapsesi pelaa

Mari Koukkula

Lia Lappalainen kurkistaa sohvatyynyn takaa, kun äiti Piia ja pojat Mio ja Neo pelaavat jalkapallopeliä.

Kasvatustieteilijä, pelitutkija Mikko Meriläinen sanoo, että aikuisten pelien pelaamisesta voi pienemmille lapsille tulla esimerkiksi painajaisia, pelkotiloja tai ahdistusta.

— Teini-ikäisten kohdalla suorien vaikutusten arviointi on paljon vaikeampaa. On ylipäänsä vaikeaa, ellei mahdotonta, irrottaa ja eritellä erilaisia vaikutteita ja muuttujia toisistaan. Sama pelikin voi tarjota hyvin erilaisen kokemuksen riippuen pelaajasta, pelitilanteesta ja pelin tuttuudesta.

— Hieman kärjistäen voisi kuitenkin sanoa, että lapsen kuluttaman median sisältöjä huolestuttavampaa on, jos vanhempia ei kiinnosta lainkaan mitä mediaa kulutetaan.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) tekemän muutaman vuoden takaisen kyselytutkimuksen mukaan pelien ikärajoihin suhtaudutaan lepsummin kuin elokuvien tai tv-sarjojen ikärajoihin. Vastanneista huoltajista 51 prosenttia kertoi noudattavansa pelien ikärajoja yleensä. Elokuvien ja tv-ohjelmien osalta vastaava prosentti oli 66.

Mikko Kääriäinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.