Etelä-Karjalassa paljastunut muovin hautaamistapaus osoittautui jättimäiseksi – Maahan haudattu satoja kuutioita jätettä pitkän ajan kuluessa

Niina Villman

Poliisi tutkii epäiltyä ympäristörikosta Etelä-Karjalassa. Kuvituskuva.
Poliisi tutkii epäiltyä ympäristörikosta Etelä-Karjalassa. Kuvituskuva.

Etelä-Karjalassa paljastunut muovin hautaamistapaus on paljastunut suureksi ja pitkäkestoiseksi. Rikoskomisario Lasse Hakala Kaakkois-Suomen poliisista kertoo poliisin odottavan parhaillaan selvitystä maahan haudatuista jätteistä ja hautauspaikan maan kunnosta.

Hakala kuvailee jätteiden hautauspaikkaa laajaksi alueeksi. Alkujaan näkyvissä oli pienempi osa jätteistä, mutta kaivausten myötä paljastui lisää.

— Ei ole kyse 100–200 kuutiosta vaan huomattavasti isommasta määrästä. Selvityksestä saamme tietoa siitä, onko maa saastunut ja miten pahasti ja mitä aineksia sinne on haudattu.

Hakala sanoo, että muovijätteiden maahan hautaaminen on kestänyt pitkään.

— Ei se ole tämän vuoden puolella tapahtunut.

Teon motiivista ei ole tässä vaiheessa varmaa tietoa.

— Emme ole vielä kuulleet asianosaisia. Pääsääntöisesti jätteitä haudataan maahan sen takia, että päästään halvemmalla kuin jos vietäisiin ne jätteenkäsittelylaitokselle. Rahasta siinä on kyse.

Poliisi aloitti tapauksen tutkinnan muutama viikko sitten Lappeenrannan seudun ympäristötoimen pyynnöstä. Kaakkois-Suomen poliisin talousrikosyksikkö on tutkinut tapausta ympäristörikoksena. Tutkinnassa mukana oleva Tulli selvittää rikoksella saadun verohyödyn laajuutta.

Hakalan mukaan epäillyt ovat olleet yhteistyöhaluisia ja suhtautuneet selvityksiin asiallisesti. Hakala ei tässä vaiheessa tutkintaa paljasta, missä päin Etelä-Karjalaa epäilty rikos on tapahtunut.