Eksote kaipaa oikomishoidon erikoislääkäriä Lappeenrantaan ja Taipalsaarelle, missä jonossa on tällä hetkellä 1000 potilasta — Imatralla tilanne on parempi, Rautjärvi ja Parikkala saivat puolestaan kolme uutta peruskoulutettua hammaslääkäriä

Imatralla oikomishoidon erikoislääkäri on huhti-syyskuussa yhteensä 14 työpäivän ajan.

Liisa Hupli-Oinonen

Eksote kaipaa Etelä-Karjalaan yhtä oikomishoidon erikoishammaslääkäriä. Arkistokuva.
Eksote kaipaa Etelä-Karjalaan yhtä oikomishoidon erikoishammaslääkäriä. Arkistokuva.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) kaipaa oikomishoidon erikoislääkäriä.

Erityisesti Lappeenrannassa ja Taipalsaarella hoitoon pääseminen on venynyt, ja tällä hetkellä 1000 potilasta jonottaa oikomishoitoon.

Lappeenrannassa ja Taipalsaarella on 4.3. alkaen toiminut kaksi oikomishoidon erikoislääkäriä, mutta toinen heistä on jäämässä kesäkuun alussa virkavapaalle.

— Hänelle on etsitty kovasti sijaista, mutta ei ole vielä saatu. Siinä mielessä tällä hetkellä näyttää vaikealta. Eksoten hallitus on saanut viime keväänä selvityksen oikomishoidon palvelujen tilanteesta, suun terveydenhuollon johtava ylihammaslääkäri Maarit Natunen kertoo.

Tällä hetkellä kaikki mahdollisuudet selvitetään uuden oikojan löytämiseksi. Jos virkaan ei löydetä kokoaikaista työntekijää, niin paikalle voidaan ottaa vaikka useampi osa-aikainen. Tai jos tekijä pystyy aloittamaan vasta syksyllä, niin sekin käy.

— Tilanne on sellainen, että ollaan joustavia. Kunhan vain saataisi tekijä, Natunen toivoo.

Pohjoisella ja Länsi-Saimaan alueella parempi tilanne

Pohjoisella ja Länsi-Saimaan alueella on tilanne tällä hetkellä parempi. Eksotella on ostopalveluna oikomishoidon erikoislääkäri, joka palvelee Imatran, Ruokolahden, Rautjärven, Parikkalan, Lemin, Savitaipaleen sekä Luumäen potilaita.

Pientä jonoa on syntynyt, mutta ei missään tapauksessa samassa mittakaavassa kuin Lappeenrannassa, Natunen kertoo.

Näissä kunnissa palvelu tuotetaan alueellisesti keskitettynä, jotta oikomishoidon erikoishammaslääkärille saadaan täydet potilastyöpäivät. Esimerkiksi Imatran oikomispäivään tulee potilaita myös muista pohjoisen alueen kunnista.

Oikoja siis vuorottelee kuntien välillä. Syynä on lasten ja nuorten määrän pieneneminen näissä kunnissa. Imatralla hän on 17 työpäivää huhti-syyskuun aikana. Natusen mukaan yhdessä työpäivässä hoidetaan 50-60 potilasta.

— Tilanne on sellainen, että ollaan joustavia. Kunhan vain saataisi tekijä — Maarit Natunen

Peruskoulutettuja hammaslääkäreitä on saatu virkoihin

Eksote on saanut rekrytoitua kolme uutta peruskoulutettua hammaslääkäriä Parikkalaan ja Rautjärvelle tämän vuoden alkupuolella. Uusista hammaslääkäreistä yksi jakautuu molempiin toimipisteisiin.

— Tällä hetkellä Parikkalassa on kaksi ja puoli hammaslääkäriä, Rautjärvellä puolitoista, Maarit Natunen kertoo.

Hammaslääkärit on saatu virkaan myös Taipalsaarelle ja Luumäelle. Koko Etelä-Karjalan terveyskeskuksien hammaslääkärien viroista on 80% täytetty.

— Se on hyvä tilanne, Natunen toteaa.

Tavallisista hammaslääkäreistä ei siis pitäisi olla pulaa Etelä-Karjalassa.