Jättikauppaa edelsi tiivis ja tiukasti salassa pidetty kolmen kuukauden jakso — Japanilaiset vierailivat Imatran terästehtaalla jo etukäteen isolla joukolla

Tehtaanjohtaja ei usko Ovakon ja Nipponin tuotannoista löytyvän juurikaan päällekkäisyyksiä. Imatraa vastaavaa valmistusta on uudella omistajalla Japanissa.

Kai Skyttä

Ovako on tehnyt viime vuodet paljon työtä tehtaiden turvallisuuden eteen. Janne Pirttijoen mukaan nämä toimet ovat arvossaan myös kansainvälisesti.
Ovako on tehnyt viime vuodet paljon työtä tehtaiden turvallisuuden eteen. Janne Pirttijoen mukaan nämä toimet ovat arvossaan myös kansainvälisesti.

Ovakon uudet japanilaiset isännät tekivät kaikessa hiljaisuudessa vierailun isolla joukolla Imatralle jo etukäteen. Tehtaanjohtaja Janne Pirttijoki isännöi taannoin Nippon-konsernin liki 30 hengen vierailijaryhmää.

Imatralla vierailijoille esiteltiin tehdasta ja kerrottiin sen saavutuksista tuotannon ja turvallisuuden kehittämisessä. Tuolloin tuntemuksia ei vielä vierailijoilta kyselty, mutta lopputulos osoittaa, että näky oli mieleinen.

Japanilainen Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation ilmoitti tänään ostaneensa koko Ovakon osakekannan nykyiseltä omistajalta, ruotsalaiselta pääomasijoitusyhtiöltä Tritonilta.

Päällekkäisyyksiä ei juurikaan ole

Mahdollisia päällekkäisyyksiä Pirttijoki ei usko Ovakolla ja Nippon-konsernin aiemmalla tuotannolla olevan. Tehtaanjohtaja ei muista, että myyntikentillä olisi juurikaan törmätty kyseisen yhtiön tuotteisiin.

Pirttijoen käsityksen mukaan vastaavaa tuotantoa, mitä Ovakolla on esimerkiksi Imatralla, on Nipponilla pääsääntöisesti Japanin tehtaissaan.

Ovako tuo Nipponille kasvua

Uuden omistajan kokonaistuotanto liikkuu 46 miljoonassa tonnissa vuosittain, kun Ovakolla se on 800 tuhannen tonnin luokkaa. Mutta vaikka Ovako onkin kokonaismittakaavassa kääpiö Nipponiin verrattuna, tuo hyvin erikoistunut koneenrakennusteräksen tuotanto uudelle omistajalle merkittävää kasvua.

Meillä on ollut kolmen vuoden hyvä kasvutarina. — Janne Pirttijoki

Kyseisen tuotantoalueen suuruus on Nippon-yhtiöllä tällä hetkellä kolmen miljardin euron luokkaa. Siihen verrattuna Ovakon yli 900 miljoonan euron liikevaihto on jo huomattava.

— Tuomme uudelle omistajalle käytännössä neljänneksen kasvua omalla erikoisalueellamme, Pirttijoki muistuttaa.

Pitkä historia on Imatran vahvuus

Pirttijoki uskoo Ovakon olleen houkutteleva ostokohde sen hyvän kehityksen ansiosta. Omistajana seitsemän vuotta toiminut pääomasijoitusyhtiö Triton on antanut edellytyksiä toiminnan eteenpäin viemiselle ja se on tehtaanjohtajan mukaan tuonut tulosta.

— Meillä on ollut kolmen vuoden hyvä kasvutarina. Olemme omalla alallamme globaali teknologiajohtaja, Pirttijoki muistuttaa.

Imatran osalta Pirttijoki nostaa vahvuudeksi myös pitkän historian. Kuten Imatralla, myös Nippon-yhtiöllä on Japanissa mittava tausta autoteollisuudessa.

Kauppa vielä kilpailuviranomaisten käsittelyssä

Tehtaanjohtaja oli torstaina puolen päivän aikaan ehtinyt keskustella asiasta lähinnä toimihenkilöiden ja henkilöstön edustajien kanssa. Suurempaa tiedotustilaisuutta henkilöstölle ei näillä näkymin ole vielä suunnitteillakaan, sillä kaupan vahvistumisessa menee vielä aikaa.

Osakekauppa saattaa olla kilpailuviranomaisten käsittelyssä kesään asti.

— Mutta kyllä sitten, kun oikeasti jotain tiedetään, kerrotaan, Pirttijoki lupaa.

Tarkennettu tuotantomääriä 15.3. klo 12.55.