UPM upottaa Mikonsaareen uuden vedenottoputken — Varmistaa Kaukaan vedensaannin myös Saimaan ollessa matalalla

Ympäristöpäällikkö: Ei vaikutusta ympäristön tilaan, putken uitto haittaa veneilyä 3-4 tuntia torstaina.

Massiivinen vedenottoputki uitetaan asemiinsa Mikonsaareen torstaina ja upotetaan pohjaan kesäkuun aikana. 
Massiivinen vedenottoputki uitetaan asemiinsa Mikonsaareen torstaina ja upotetaan pohjaan kesäkuun aikana. 

Metsäyhtiö UPM uusii Lappeenrannan Kaukaan tehtaiden vedenottoa ja ajattaa Saimaaseen uuden raakavesiputken.

Noin 85 metriä pitkä ja halkaisijaltaan kaksimetrinen putki hinataan Mikonsaaren ympäri paikoilleen torstaina 6. kesäkuuta ja upotetaan kesäkuun aikana. Putken hinaaminen paikoilleen aiheuttaa muutaman tunnin katkon vesiliikenteeseen Kaukaan edustalla.

— Putkea on pari viikkoa rakenneltu maalla ja torstaina se lasketaan veteen. Siellä on vanhakin 1990-luvulla asennettu vedenottoputki, uusi painotetaan ja upotetaan pohjaan siihen viereen, kertoo UPM Kaukaan ympäristöpäällikkö Minna Maunus-Tiihonen.

Urakoitsijan kanssa on sovittu, että upotus tapahtuu kesäkuun aikana. Sitä ennen tarvitaan vielä valmistelevia töitä.

— Veneliikennettä putki ei haittaa kuin sen 3-4 tuntia torstaina, kun sitä hinataan paikoilleen. Työ aloitetaan aamupäivän aikana.

Vanha putki jää paikoilleen ja jatkossa vettä voidaan ottaa tehtaiden kalliotunneliin molemmilla. Tehdasalueen toiminnot ovat kehittyneet ja jäähdytysveden tarve on kasvanut. Uusi putki turvaa raakaveden saannin.

— Saimaan pinta on välillä ollut aika matalalla, ja haluttiin varmistaa vedensaanti myös niissä tilanteissa. Esimerkiksi viime syksynä vedenpinta on ollut rajoittava tekijä. Nyt saadaan kahdesta putkesta 6,5 kuutiota sekunnissa, vanhan kautta saatiin 4.

Kaukaan tehtaat ottaa Saimaasta prosessi-, jäähdytys- ja palovettä.Maunus-Tiihosen mukaan uudella putkella ei ole vaikutusta ympäristön tilaan.

— Kaikki otettu vesi menee tehtaalle ja toki suuri osa myös palautuu vesistöön. Enimmäkseen vettä käytetään jäähdytykseen, sitä on oltava varalla myös sammutukseen. Prosessivedet puhdistetaan eikä kuormitus siis nouse.