Saimaaseen valuneen öljyn lähde selviämässä: ”On vahva epäily” – Ympäristötoimi harkitsee tutkintapyynnön jättämistä poliisille

Ympäristötarkastaja Päivi Uski arvioi, että Saimaaseen valui joitakin kymmeniä litroja voiteluöljyä.

Juhana Nyman

Pelastuslaitos puomitti putken edustan viime viikon torstaina. Tiistaina pelastuslaitos kävi vaihtamassa puomit uusiin.

Viime viikolla sadevesiviemäreitä pitkin Saimaaseen valuneen öljyn alkuperä on selviämässä. Palomestari Pasi Korpela Etelä-Karjalan pelastuslaitoskelta kertoo, että järveen valunutta ainetta analysoidaan ja tuloksia vertaillaan muualta otettuihin näytteisiin.

— Konsultti tekee analyysiä, mitä aine on ja mistä se on peräisin.

Pelastuslaitos kävi viime viikon torstaina puomittamassa Kirkkoherranlahteen laskevan hulevesiputken suuaukon, kun se oli saanut ilmoituksen putkesta järveen vuotavasta öljystä.

Pelastuslaitos jatkaa öljyvuodon jälkitorjuntatoimenpiteitä. Korpelan mukaan öljyä ei juurikaan enää valu järveen. Tiistaina pelastuslaitos kävi vaihtamassa paikalle asennetut imeytyspuomit uusiin.

— Ne olivat imeneet niin paljon.

Juhana Nyman

Tältä Saimaseen laskevan viemäriputken edusta näytti viime viikon perjantaina.

Öljyvuodon lähde selviämässä

Ympäristötarkastaja Päivi Uski Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, että järveen valuneen öljyn alkuperä on selviämässä. Epäiltyä tahoa Uski ei vielä tässä vaiheessa halua paljastaa.

— On vahva epäily. Ketjussa on vielä joitain aukkoja. Sataprosenttisesti ei voida vielä sanoa aiheuttajaa.

Uskin mukaan viemäriverkosto tukee öljyn epäiltyä lähtöpaikkaa. Selvityksen alla on vielä, ovatko mahdollinen lähtöpaikka ja purkupaikka yhteydessä.

— Tutkitaan, onko mahdollisessa lähtöpaikassa ja purkupaikassa samaa tavaraa. Kyse on verkostosta, johon purkaa sadevesiä useasta suunnasta. Sillä alueella on paljon toimintaa.

Rikosilmoitus harkinnassa

Uski arvioi, että öljyä valui Saimaaseen muutamista litroista muutamiin kymmeniin litroihin. Öljy on jonkinlaista voiteluöljyä.

Öljyvuodon epäiltyyn aiheuttajaan on oltu yhteydessä. Ympäristötoimi harkitsee jatkotoimenpiteitä.

— Kun kyseessä on vesistöön purkautuminen, se on aina vähän kriittisemmän mietinnän paikka. Mietimme sitä, onko tämä tutkintapyynnön paikka.

Uski sanoo, että öljyä ei näyttäisi suuremmin levinneen puomitetun alueen ulkopuolelle. Järvessä on havaittu vain pieniä öljyalueita, jotka pelastuslaitos käy vielä poistamassa.

— En usko, että sitä on levinnyt laajemmalle tai, että tästä jatkossa tulisi ongelmia. Vesi näyttää puhtaalta.

Juhana Nyman

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet